Держдума Російської Федерації підтримала звернення фракції комуністів до президента РФ Володимира Путіна з проханням визнати "ЛНР" та "ДНР" незалежними державами. Тут варто нагадати, що схожі проекти вже подавалися до Держдуми, але раніше їх не підтримували. По-перше, тому, що подавалися вони саме російськими комуністами, які знаходяться в опозиції до "Єдиної Росії" - партії влади. Проте зараз, хоча основна ідея теж була від комуністів, аналогічний проект був зареєстрований і депутатами від ЄР. Причому не якимись фріками, яких там повно, а доволі "поважними людьми" - один є депутатом чотири скликання, інший – три. Тобто це перевірені люди, тому через них "реалізовувалась" ідея (простіше простого взяти й перекопіювати опозиційний проект). А, зважаючи на "підтримку" ідеї правлячою партією, було зрозуміло, що Держдума її підтримає.

Саме ж рішення прийшло від Путіна

По-друге, те, що Держдума підтримала цей проект, свідчить, що пішла команда, адже вони все роблять по команді, це зробити – офіційно оголосити наміри про рішення надати незалежність "ЛНР" та "ДНР". Саме ж рішення прийшло від Путіна.

Відео дня

У мене є версія, навіщо це було зроблено. Можливо, вона не точна, але.

Попри те, що проросійським бойовикам на окупованих частинах Донбасу з Росії постійно робили якісь обіцянки про їх "визнання", мені здається, історія зі зверненням Держдуми до Володимира Путіна – є трохи несподіваною. Ще кілька місяців тому про це геть не йшлося. Оцими утвореннями "ЛНР" та "ДНР" Росія хотіла тиснути на Україну. Нас би третували по міжнародних напрямках, щоб ми виконували "формулу Штайнмайера", визнавали ватажків ОРДЛО суб’єктами переговорів, шли на поступки Кремлю… Але восени Путін почав гратися у військову авантюру (і, думаю, мав плани на реальне розгортання військових дій). Але ставки піднімати наразі вже нікуди, Байден його дотиснув, тож довелося дати задній хід.

В Росії зараз для внутрішнього споживача формують два повідомлення

Тут варто звернути також увагу на останню заяву Лаврова на зустрічі з "царем" про те, що намітились якісь "позитивні речі в діалозі". Також під цю історію лягає заява Пристайка щодо НАТО, зараз, впевнений, буде ще якась заява від Шольца... Тобто в Росії зараз для внутрішнього споживача формують два повідомлення.

Перше. Стосується військового тиску на Україну. Мовляв, ми з Заходом до чогось домовились, ніхто в НАТО Україну не пустить, тому можна відводити. Буде запущена думка, що Росія добилася того, що хотіла.

А щоб не було питань, чого ж саме ви добилися, запускається друге – про "визнання" "ЛДНР". Це той крок, який пропагандистськи можна продати російському населенню. А далі можна тягнути з цим "визнанням" до нескінченості.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, експерт з питань міжнародної політики