Владимиру Замані оголосили підозру у держзраді  / УНІАН

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри колишньому начальнику Генерального штабу Збройних сил України у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Офісу генпрокурора.

За даними слідства, колишній начальник Генштабу ЗСУ за співучасті з колишнім президентом та двома екс-міністрами оборони упродовж 2012-2014 років здійснювали цілеспрямоване зниження обороноздатності України за допомогою так званого реформування Збройних сил України, яке полягало у скороченні чисельності, розформуванні окремих військових частин та підрозділів, зміни їхнього місця дислокації. Такі дії вчинялися, зокрема на території Автономної Республіки Крим, що в подальшому призвело до анексії півострова.

Відео дня

Читайте такожЯнуковича повторно викликали на допит у ДБР

"Таким чином високопосадовці надали іноземній державі - Російській Федерації та її представникам допомогу у проведенні підривної діяльності проти України. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань. У разі доведення вини підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна", - зазначили у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, 24 червня Офіс генерального прокурора оголосив про підозру у вчиненні державної зради колишньому президенту-втікачу Віктору Януковичу та двом екс-міністрам оборони України Дмитру Саламатіну і Павлу Лебедєву.

Слідством встановлено, що упродовж 2012-2014 років Янукович, Лебедєв і Саламатін здійснювали цілеспрямоване зниження обороноздатності України для допомоги Росії проводити підривну діяльність проти України.

Раніше, 18 червня, Державне бюро розслідування викликало Януковича на 23 червня для проведення слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні щодо державної зради колишнього начальника Генерального штабу Збройних сил України Володимира Замани.

Заману, який обіймав посаду начальника Генштабу ЗСУ з 18 лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року, затримали в лютому 2019 року. Йому оголосили про підозру у вчиненні державної зради.

25 лютого 2019 року тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що реформування структури Збройних сил України за часів перебування Замани на посаді начальника Генштабу фактично передбачало анексію Криму і створення так званої "новороссии".

Тодішній головний військовий прокурор Анатолій Матіос стверджував, що Замана у січні-лютому 2014 року проігнорував дані розвідки щодо підготовки Росії до збройного вторгнення в Україну.

Сам Замана називав справу проти нього "замовною і політичною".

24 травня 2019 року Київський апеляційний суд скасував запобіжний захід Замані у вигляді тримання під вартою та обрав новий - у вигляді особистого зобов’язання.