Голова державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк вважає, що повноцінне впровадження складових Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЕСИТС) дозволить органам влади щорічно економити понад 1 млрд гривень і поліпшить доступ громадян до правосуддя.

Про це він сказав в інтерв'ю "Українським Новинам".

Відео дня

За його словами, у 2017-2019 роках ДСА виконала величезний обсяг робіт для запуску електронних сервісів у системі судочинства.

Він повідомив, що вже профінансовано понад 500 млн гривень з мінімально необхідних 1,5 млрд гривень для запуску ЄСІТС.

Холоднюк додав, що суди на 93% забезпечені комп'ютерною технікою, побудовано і забезпечені обладнанням основний і резервний дата-центри, включаючи сховища даних об'ємом більше 3,5 пентабайтів, в дата-центрі зберігається близько 90 млн копій судових рішень.

Всі системи повністю захищені від зовнішніх атак.

Він зазначив, що вже впроваджені в дослідну експлуатацію більшість підсистем ЄСІТС - «Електронний кабінет», «Електронний суд», відеоконференцзв'язок, Єдиний інформаційно-довідковий центр судової влади, Автоматизована система документообігу суду, Єдиного державного реєстру судових рішень, система авторозподілу судових справ.

"Таких масштабних проектів як ЄСІТС у світі немає ... ЄСІТС - це унікальна українська розробка з використанням тих напрацювань і програмних продуктів, які вже впроваджені в інших країнах світу", - підкреслив Холоднюк.

Голова ДСА додав, що такі сервіси, як відеозв'язок і електронні судові повістки вже активно використовуються в судовій системі і продемонстрували свою зручність і ефективність, зокрема, під час карантину.

Завдяки використанню цих сервісів, за його словами, вдалося забезпечити безперервність надання громадянам доступу до правосуддя.

"Також планується ввести офіційну електронну пошту, як обов'язковий атрибут юридичної особи. Це дозволить заощадити на поштовій кореспонденції судів понад 200 млн гривень, а за всім державним органам понад 1 млрд гривень бюджетних коштів щорічно", - зазначив він.

ДСА розробила зміни в процесуальні кодекси, щоб забезпечити поетапне впровадження ЄСІТС і ввести електронні сервіси в правове поле.

"Для громадян це означає, що без затримок відбудеться повноцінний запуск електронного суду, на який всі чекають. Сторони зможуть перейти до повного електронного спілкування з судом - від подачі позовів та клопотань до участі в засіданнях дистанційно. Ці інструменти вже працюють і потребують лише нормативного врегулювання", - сказав Холоднюк.

Він додав, що впровадження електронних сервісів в судовій системі - рушійна сила для переходу до електронного документообігу не тільки державних органів, але і бізнес-структур.

Як повідомлялося раніше, Холоднюк заявляє, що українські суди на 39% не забезпечені приміщеннями та площами, передбаченими державними будівельними нормами.

Холоднюк заявляє, що через недостатнє фінансування судової гілки влади в Україні поставлено під загрозу конституційне право громадян на доступ до правосуддя.

Державна судова адміністрація заявляє про забезпечення всіх залів судових засідань системами аудіозаписи і відеофіксації.