Президент України Володимир Зеленський вперше з початку широкомасштабної війни РФ проти України вирушив до США, де він має взяти участь у засіданні американського конгресу та зустрітись з президентом Джо Байденом. 

В першу чергу, ми маємо побачити у цій події американський контекст. Він полягає в тому, що закінчується каденція того конгресу, який зробив для України найбільше. І наш візит до Вашингтону був би дуже вдалим наприкінці цієї каденції.  Зрозуміла річ, що від українського президента мають прозвучати слова подяки. 

Знаково, що президент України вирішив прибути на засідання особисто, а не звертатись до конгресменів за відеозв’язком.  Адже цей візит, як і вчорашня поїздка під Бахмут, демонструють впевненість України.

Відео дня

По-перше, це чіткий сигнал світу, хто контролює ситуацію: росіяни не нав’язують нам ініціативи ані на фронті, ані на дипломатичному полі. Це сигнал про те, що ми рухаємось до перемоги і впевнені як у безпеці країни, так і у безпеці президента. 

По-друге, ми розуміємо, що зараз стратегічно змінилася ситуація щодо того ядерного шантажу, який здійснювала Російська Федерація. Фактично, він припинив своє існування після "бавовни" на аеродромах під Курськом, під Рязанню, а особливо на аеродромі "Енгельс". Адже він був офіційною частиною ядерних сил стримування РФ. Ядерна доктрина РФ чітко говорить, що будь-яка атака чи навіть загроза системі ядерного стримування РФ  — причина для завдання превентивного удару. Та маємо унікальну ситуацію, коли ця доктрина була повністю нівельована.

Саме тому ми зараз маємо серйозні розмови про передачу Україні систем Patriot, про ширшу й сильнішу підтримку з боку Вашингтону. Візит президента України до США має лише цементувати це положення. 

Вочевидь, безпекові питання стоятимуть на порядку денному особистої зустрічі Володимира Зеленського та Джо Байдена. Зокрема, лідери обговорять продовження американської підтримки, а також бюджетування безпекової галузі наступного року.

Мова йде про оборонний бюджет, яким передбачено $800 млн для України; та конгресовий бюджет, який буде затверджуватись на рівні $35-$39 млрд на рік. До того, ж існують окремі президентські бюджети, які можуть бути виділені Україні Байденом.  

Другою великою темою для їх зустрічі може стати подальша військова стратегія України. Багато дискусій останнім часом було присвячено питанню звільнення Криму. Якщо Україна буде деокуповувати Крим військовим шляхом, то яким саме чином? Чи буде в цьому підтримка США?  Тобто, лідери мають звірити годинники. 

Третьою значною темою для зустрічі тет-а-тет має стати перехід України на нові типи озброєння. Маю на увазі бойові танки, наступальна артилерійська зброя, інші необхідні нам види озброєнь. Ця тема стала особливо актуальною після останнього інтерв’ю Валерія Залужного, адже він дуже чітко назвав, яка зброя і в якій кількості необхідна Україні. Вже майже немає сумнівів в тому, що Україна, наприклад, отримає системи ППО Patriot. Наразі все вказує на те, що ці системи будуть передані нам в межах тих $1,8 млрд останнього безпекового траншу США.

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"