Протягом багатьох століть російська культура була своєрідним маркером визнання величі Росії. Жителі цивілізованої Європи захоплювалися великою російською літературою. Ті ж французи і німці донині вивчають російську мову, щоб говорити "мовою Достоєвського і Пушкіна", деякі заради цього навіть приїжджали на кілька місяців до Росії. Російські кінорежисери були бажаними на головних кінофестивалях світу, а російська музична естрада борознила світові простори на радість експатам. Туристи з усього світу мріяли відвідати Ермітаж і Кремль, побувати на виставах в "Великому театрі" або на балеті. І їх абсолютно не зупиняла необхідність отримувати візу.

На тлі всього цього європейська культурна еліта і прості споживачі, на вигляд всі такі прогресивні та ліберальні, як би закривали очі на численні звірства, які російські правителі творили по відношенню до своїх громадян і цілих незалежних іноземних держав. Захопили шматок Молдови, шматок Грузії чи шматок України? Але зате яка література, які фільми! Так і продовжував світ толерувати російські злочини проти людства. Мистецтво ж поза політикою, говорили вони.

Протягом багатьох століть російська культура була своєрідним маркером визнання величі Росії

Відео дня

Втім, цього разу, ймовірно, не прокотило – і Росія поступово позбавляється головного козиря, що зв'язує її зі світовою спільнотою навіть у найсуворіші часи. Вже почали надходити сигнали, що росіян не хочуть бачити на світових культурних і спортивних подіях. Так, одним з перших став найбільший кінофестиваль світу – Канни, який оголосив, що цього року не прийматиме офіційну делегацію з Росії. Це означає, що не бачити світовому глядачеві нові фільми від чергового "рупора Кремля", а росіяни не зможуть крокувати "червоною доріжкою", розносячи свою пропаганду. Та й визнані російські кінокритики, які досі сидять, проковтнувши язики, максимум видавлюючи з себе неоднозначне "Нєт войнє", також не подивляться новинки.

Цілком можливо, що й інші кіноподії підуть за цим прикладом, а за ними – й інші культурні форуми. Більш того, зараз ми вже бачимо реакції на межі знущання в дусі "Тургенєвський дуб виключили з конкурсу "Європейське дерево року" через санкції" або "Міжнародна федерація кішок заборонила котам і кішкам з Росії брати участь у міжнародних виставках". Тобто росіян видавлює звідусіль! І це удар не тільки по матеріальному становищу тих, хто задіяний в сферах, що підпадають під "культурні" санкції, а й по самолюбству Росії, як великої "культурної держави".

З іншого боку, і жителів Росії поступово відрізають від світової культури. Провідні кінокомпанії світу знімають з російського прокату фільми. Спочатку студія Warner Bros. скасувала вихід в Росії супергеройського фільму "Бетмен" всього за кілька днів до прем'єри, а пізніше вже Sony призупинила випуск фільму "Морбіус" з Джаредом Лето. Незабаром їхній приклад наслідували практично всі великі голлівудські кінокомпанії, а Disney взагалі стала першою голлівудською кіностудією, яка призупинила свої відносини з Росією.

Деякі росіяни ще намагаються сміятися з "культурних" санкцій, адже вони ще не цілком усвідомлюють, що все набагато серйозніше, ніж здається

Зате в російських кінотеатрах, щоб якось заповнити зали, знову вирішили крутити балет "Лебедине озеро" – як у "старі-добрі" радянські часи, як тільки "пахло смаженим". Ну що ж, насолоджуйтеся, росіяни.

Далі пішов ще один нищівний удар по росіянах, які "ми проти війни, не ображайте нас, але ми краще далі будемо мовчати, а то поб'ють" – багато музичних виконавців світового масштабу один за іншим почали скасовувати концерти в Росії. Іггі Поп, Twenty One Pilots, The Killers, Green Day, Imagine Dragons, Bring Me the Horizon, Khalid, OneRepublic, Girl in Red, Judas Priest, Gorillaz, My Chemical Romance, Måneskin – це далеко не повний список тих, хто відмовився розважати окупантів, поки в Україні під російським "Градами" гинуть невинні жінки і діти.

Паралельно Netflix відмовився почати транслювати з 1 березня 2022 року 20 федеральних каналів РФ, а сервіс Spotify закрив свій офіс в Росії – все через російське військове вторгнення в Україну.

Звісно, деякі росіяни ще намагаються сміятися з "культурних" санкцій, адже вони ще не цілком усвідомлюють, що все набагато серйозніше, ніж здається. Це не просто позбавлення культурного дозвілля, яке, за словами рашистів, можна замінити "шедеврами" російського кінематографа, патріотичним вириганням і ручними Басковими, Валеріями та іншими антимузичними діячами, які нічого, крім як крові з вух не викликають.

Але ж фактично над Росією опускається нова "залізна завіса". Це ще одна вказівка на те, що всі росіяни – будь то запеклі путіністи, будь то мовчазні ліберасти – ізгої. Їм більше ніде не раді й більше ніхто не хоче до них їхати. І у них більше не вийде відволікати увагу від своїх злочинів "великою російською культурою". А то й дивись, може, деякі навіть нарешті почнуть чухатися щось робити, коли конкретно "прилетить" по їхньому добробуту та іміджу.

Марина Григоренко