Проект є плагіатом проекту про українських біженців / facebook.com/charitytruerussia

Російські актори і громадські діячі, які втекли на тлі повномасштабного вторгнення в Україну з Росії, зробили серію знімків з предметами, які призвели з РФ. Однак мережа зустріла фотосесію гнівом і люттю. Дехто запідозрив автора Сергія Пономарьова у плагіаті українського проекту. 

На сторінці опозиційного руху "Настоящая Россия" у Facebook опубліковано фото акторки Чулпан Хаматової з портретом батьків і м'якою іграшкою, росіян Михайла Фішмана з тенісною ракеткою та Іллі Красильщика зі сковорідкою. 

Сам фотограф Пономарьов стверджує, що ці люди нібито публічно засудили війну, і їхні голоси мають вирішальне значення. "Нове покоління російських вигнанців розкидано по Європі і пострадянських республіках у сподіванні невдовзі повернутись додому. Проект є серією портретів російських емігрантів в оточенні особистих речей, які вони взяли з дому". 

Відео дня

Натомість українських користувачів цей проект, позбавлений будь-яких згадок про російську агресію, вбивства українських громадян окупантами й відповідальність за політику Кремля самих громадян РФ, обурив. 

facebook.com/charitytruerussia

Росіян звинуватили, що ті просто втекли з країни і намагаються урівняти страждання жертви та агресора:

  • "Ви не могли би не виставляти ваші страждання до кінця нашої перемоги? Ви реально не розумієте як виглядає цей контраст "страдающіх рускіх в європейських домах" на фоні тисяч вбитих людей, поранених дітей, викрадених людей, людей, яких катували, всього того, що зроблено вашими громадянами, з вашої мовчазної згоди або за вашої активної участі, в наших містах?"
  • "Їхні голоси взагалі не мають значення в рф, лише використовуються за межами рф у якості ширми".
  • "Приїздіть страждати в Бахмут! Там ваші браття, однокласники. колеги, сусіди. Будете поряд зі своїми".
  • "Проект - фіналіст міжнародного конкурсу!!! Світ, що з тобою? Чи існує ще відчуття міри?". 
  • "А що має статися, щоб вони повернулися додому? Якщо всі вони втекли від боротьби та відповідальності?"
  • "Українці мають розібратися з російським диктатором та військовими, вирішити проблеми росії, віддати життя за мир? І тоді бідні російські емігранти зможуть повернутись у свою росію? Або як? Що означає їх "сподіваючись повернутися додому?"

На противагу фотосесії росіян українці опублікували колажі з кадрами російсько-української війни. Водночас у мережі також стверджують, що проект Пономарьова є плагіатом фотосесії українських біженців проекту "Домівка", опублікованої ще у листопаді 2022 року. Тоді українці показували на фотокамеру, що встигли забрати з собою, утікаючи від російських бомб і снарядів. 

Підтримка росіянами війни проти України - що відомо

І хоч агресію проти українців підтримує 75% росіян, у Росії зростають песимістичні настрої з приводу майбутнього своєї країни.

Це не заважає росіянам відвідувати пропагандистські акції, наприклад, концерти з Путіним щодо незаконного "приєднання" українських територій.

За кордоном росіян часто викривають на підтримці "русского мира" та армії загарбників, а також на нападах на українців.

Вас також можуть зацікавити новини: