Кубинці у пункті відбору / фото rv-ryazan.ru

У війні проти України беруть участь, імовірно, сотні кубинців, частина яких завербована обманним шляхом.

Про розслідування, розпочате МВС Куби, повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на правоохоронні органи острівної держави. Зокрема, йдеться про ліквідацію мережі торгівлі людьми, яка діє з Росії з метою вербування кубинців до складу ЗС РФ для участі у війні проти України.

Фахівці повідомили, що на Кубі, станом на початок вересня, затримано 17 осіб, пов'язаних з цією злочинною мережею. З них троє брали участь у схемі вербування, якою "керували" з-за кордону. Ще чотирнадцять осіб зізналися, що приєдналися до так званої "СВО" за власним бажанням в обмін на обіцянку на проживання в євразійській країні і істотну грошову винагороду.

Відео дня

"Організатори сприяли виявленню осіб з кримінальним минулим, а також чоловіків з неблагополучних сімей, для включення в найманську систему. Основними доказами у кримінальній справі є визнання затриманих і зв'язки, встановлені лідером всередині злочинної мережі з іншими учасниками", - повідомляє видання.

У Генпрокуратурі Куби пояснили, що в ході розслідування буде дана правова оцінка кожному фігуранту схеми. Акцентується на тому, що кубинське законодавство суворо карає за торгівлю людьми, вербувальників, найманців та ін.

"Куба не бере участі у військовому конфлікті в Україні", - зазначає видання.

Підозрюваним у вербуванні на війну, найманстві загрожує суворе покарання - аж до смертної кари.

За даними росЗМІ "Важливі історії", схема вербування, яка велася через соцмережі, почала діяти влітку 2022 року.

"Іспанські та французькі журналісти поговорили з більш ніж десятком Кубинських найманців, які зараз знаходяться в Росії. За словами деяких з них, хоча вони і знали, що будуть співпрацювати з російською армією, мова спочатку йшла про роботу в тилу, в якості будівельників або водіїв", - зазначає видання.

Зокрема, кубинців переконали в тому, що вони будуть рити укріплення або "відбудовувати міста", зруйновані окупантами. Однак, коли найманці прибули до Росії, їм вручили військову форму і веліли йти на тренування. 

Також повідомляється, що не всі найманці були втягнуті у війну обманом. Зокрема, видання France24 проаналізувало профілі 126 найманців, чиї імена розсекретили українські хакери. Багато найманців самі оприлюднили свої фото з Росії, позуючи зі зброєю в руках і новими паспортами РФ. Вони відзначають, що, таким чином, знайшли спосіб вибратися з Куби за винагороду - разову виплату в 195 тис. рублів і щомісячний оклад в 204 тис. рублів.  

Вісім кубинців розповіли Cubanet про своє листування з адміністратором групи "Росія для кубинців" Володимиром Шкуновим, який, крім іншого, нібито є провідним науковим співробітником Поволзької філії Інституту російської історії РАН і членом Експертної ради при уряді РФ.  

Також кубинці розповіли, що прилетіли в Москву влітку 2023 року з курортного міста Варадеро, однак при перетині кордону в їх паспорти не ставили штампи про в'їзд. Більш того, в міграційних картах мета поїздки значиться як "туризм". Потім частину новобранців перевели в одну з військових частин окупантів у Тулі, де, за деякими даними, може перебувати близько 140 громадян Куби.

Після заяви Кубинських правоохоронців про початок розслідування, перекидання найманців до Росії було припинено.

Нагадаємо, влада Куби зробила суперечливу заяву про участь їхніх громадян у війні проти України. Зокрема, міністр закордонних справ країни Бруно Родрігес заявив, що Гавана виступила проти участі кубинців у війні, проте раніше посол Куби в Москві стверджував, що його уряд не проти законної участі своїх громадян у війні проти України. Суперечливі заяви були оприлюднені після повідомлення Кубинських та іноземних ЗМІ про кубинських чоловіків, які стали найманцями і, можливо, жертвами, схем торгівлі людьми.

Вас також можуть зацікавити новини: