У російському Мурманську раптово спалахнуло атомне судно / скріншот

Через пожежу у Мурманську на російському контейнеровозі "Севморпуть", який працює на атомному реакторі, може статися забруднення довкілля.  

Про це в ефірі 24 каналу повідомив військовий експерт Роман Світан. За його словами, раніше це вантажне судно вже мало кілька серйозних поламок, зокрема у 2020 сталася чергова поламка, але воно знову відновило роботу, поки не загорілося.

Він уточнив, що йдеться про малі ядерні реактори, які поширені, в тому числі на атомних підводних човнах та таких криголамах, як "Севморпуть". Аналогічні збірки можуть бути на космічних апаратах. Експерт додав, що це "вузол", який один раз заряджається, а потім змінюється в залежності від вироблення палива.

Відео дня

"Ядерний реактор - це теплова збірка з ядерних продуктів. Завдання цієї ядерної збірки розігріватися під певними умовами, тобто є певна зайва температура, та йде відвід тепла в основному під воду", – розповів Світан.

За його даними, на турбіні судна може "висіти" практично все, що завгодно: від електрогенератора до гребного гвинта. Здебільшого всі ці питання вирішують через вироблення електроенергії.

Йдеться, що "Севморпуть" – досить старий контейнеровоз, який неодноразово ремонтувався, та, якщо станеться вибух, це загрожує зараженням радіоактивним матеріалом. Іншомовити, це не  ядерний вибух "у чистому вигляді", а за можливе зараження ядерними відходами, що  набагато небезпечніше.

За словами експерта, під час вибуху певний радіаційний фон може триматися до 70 років, але як такого радіаційного зараження немає.

"А ось коли руйнується ядерна збірка, ядерний матеріал розкидається на певній території. Він іноді може фонити сотні тисяч років. Все залежить від періоду напіврозпаду тієї речовини, яка є в цій ядерній збірці", - каже Світан.

Наразі точно невідомо, що саме сталося на борту контейнеровоза – самозаймання, підпал чи щось інше.

"Все-таки будь-яка російська економічна діяльність, яка спрямована на виробництво військової амуніції або постачання військової амуніції має бути під ударом", – наголосив експерт.

Він не виключає, що спалах на судні може бути результатом роботи російських партизанів.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що у Мурманську (РФ) раптово спалахнув атомний контейнеровоз-криголам "Севморпуть", коли перебував на причалі Атомфлоту.

Йшлося, що вогонь охопив 30 кв. метрів, пізніше з'явилася інформація, що пожежу  ліквідовано та  нібито ніхто не постраждав.

Вас також можуть зацікавити новини: