Росіянкам заборонили мітингувати за повернення чоловіків з війни / колаж УНІАН, кадри з відео

Кремль стурбований загрозою з боку руху дружин мобілізованих і боїться, що їхня активність може створити негативний фон для так званих "виборів президента" у березні 2024 року. 

Як пише помірно лояльне до Кремля видання "Коммерсантъ", на вихідних відбувся закритий семінар для регіональних чиновників, присвячений питанням підготовки до "виборів". Серед іншого російським віце-губернаторам розповіли про теми, які "зарубіжні недоброзичливці" можуть використовувати для "дестабілізації" ситуації в Росії. 

"До інформаційних ризиків віднесено настрої жінок, чиї близькі знаходяться в зоні СВО: з ними необхідно бути в контакті, звертати увагу на їхні проблеми і допомагати їх вирішенню", – розповіли джерела "Комерсанта", що побували на семінарі.

Відео дня

Опозиційне видання The Insider подає трохи менш милостиву картину. Його джерело стверджує, що Москва постійно нагадує губернаторам, що важливо не допустити жодних протестів з боку дружин мобілізованих.

"Стоїть завдання за всяку ціну блокувати зовнішній протест. Умовляти, обіцяти, платити. Що завгодно, аби це не вийшло на вулицю, в будь-якій кількості, навіть 50 осіб", - розповідає джерело.

Рух дружин мобілізованих в Росії

Як писав УНІАН, в Росії все голосніше звучить невдоволення з боку родичів солдатів, які опинилися на фронті в Україні в межах торішньої мобілізації. Дружини і матері окупантів вимагають повернути їх додому хоча б в рамках тимчасових відпусток, а краще – на зовсім.

7 листопада в Москві два десятки жінок скористалися мітингом комуністів і вийшли з плакатами "Мобілізованим час додому" і "Ні безстроковій мобілізації". Поліцейські швидко їх оточили, але, всупереч сформованій традиції, бити ногами не стали.

Після цього дружини окупантів намагалися отримати дозволи на проведення мітингів ще в кількох містах Росії, але скрізь отримали відмови. Серед іншого влада посилалася на ковідні обмеження. 

Тільки в Новосибірську влада погодила проведення акції. Але з умовою, що мітинг буде проходити в закритому приміщенні і що учасників будуть пускати за наявності довідки, що їхній родич поїхав вбивати українців.

Вас також можуть зацікавити новини: