Перший знімок телескопа TESS / Фото: NASA

Група американських астрономів створила каталог зірок, на орбітах яких можуть перебувати населені планети.

Читайте такожсузір'я Водолія стала "лебединою піснею" телескопа "Кеплер": NASA опублікувало знімок

Про це повідомляється в журналі Astrophysical Journal Letters. У каталог фахівці внесли 1822 зірки, навколо яких за допомогою телескопа TESS можуть бути виявлені землеподібні екзопланети трохи крупніше Землі, отримують той же обсяг випромінювання від своїх зірок, що і Земля від Сонця, передає Realist.

Відео дня

Температури зірок, внесених в каталог, варіюються приблизно в межах 2427-4727 градусів за Цельсієм. Їх відбирали за яскравістю. Найближча з цих зірок знаходиться на відстані приблизно 6 світлових років від Землі.

Член наукової групи Корнеллського університету Ліза Кальтенеггер сказала, що каталог важливий, тому що всі, хто працює з даними, хочуть дізнатися, навколо яких зірок можуть бути знайдені аналоги Землі.

«Життя не може існувати у всіх можливих світах, але ми знаємо, що наш власний світ може її підтримувати, так що пошук землеподібних планет, безумовно, має сенс», - сказала Кальтенеггер.

Екзопланети - це планети, що обертаються навколо інших зірок. Як тільки виникли ідеї, що зірки нічного неба - далекі сонця, астрологи стали міркувати про можливість існування планет навколо них і життя на цих тілах.

Як повідомляв УНІАН, телескоп TESS був запущений NASA навесні 2018 року, а до повноцінної наукової роботи - пошуку екзопланет - приступив влітку. При пошуку екзопланет він використовує той же метод, що і космічний телескоп «Кеплер». Це метод транзитної фотометрії (відстежує зміни в яскравості зірки, які можуть бути пов'язані з проходженням планети перед її диском).

Очікується, що місія TESS, в ході якої телескоп планує вивчити понад 200 тис. зірок, триватиме два роки.