Українські науковці-полярники отримають власне судно для досліджень океану / Фото НАНЦ

Уряд виділив кошти для закупівлі наукового океанського судна льодового класу для потреб українських науковців.

Читайте такожІмператорський пінгвін навідався до українських полярників в Антарктиді (фото)

Як повідомляється на сайті МОН, відповідне рішення було ухвалено Кабміном сьогодні, 20 листопада. Наголошується, що купівля судна стане початком відродження океанського наукового флоту України.

Відео дня

В МОН очікують, що угоду про придбання судна буде укладено до кінця 2019 року, а 2020-го відбудеться його перший вихід в океан під українським прапором. На придбання корабля Уряд виділив до 252 млн гривень.

Міністр освіти і науки Ганна Новосад зазначила, що зараз якраз завершується підготовка програми полярних досліджень України на 2021-2030 роки, де вже буде врахована наявність власного судна

Очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий пояснив, що з кінця ХХ століття Україна не має суден необхідного класу, які дозволили б вести дослідження у Світовому океані та надавати підтримку антарктичним дослідженням на станції «Академік Вернадський».

«Власне сьогодні майже 20 років з часу останнього самостійного наукового рейсу України в Південному океані (2000-2001 рр.). Для обслуговування нашої станції ми щороку фрахтуємо іноземні судна, а морські дослідження тривалий час взагалі не вели, лише минулого року почали дещо робити з борту риболовних суден, які звісно ж не є повноцінними “плавучими лабораторіями”, – зазначив він.

За словами науковця, купівля власного судна і відновлення рейсів надзвичайно посилюють наукові можливості України.

Наголошується, що відновлення рейсів також є актуальним з точки зору політики та економіки. Адже Україна має міжнародні зобов’язання щодо вивчення Південного океану і веде там риболовний промисел.

Україна відроджує свій науковий флот / mon.gov.ua

Україна – одна з 30 країн, яка має постійну станцію в Антарктиці, що функціонує цілий рік. Щороку на станцію "Академік Вернадський" вирушає річна експедиція, до якої входять вчені і технічний персонал. Під час антарктичного літа проводяться сезонні експедиції.

Раніше УНІАН повідомляв, що станція "Академік Вернадський" вперше оновлюється відтоді, як Україна отримала її 23 роки тому. В її модернізацію вже вкладено майже 35 мільйонів гривень.