В метеориті Альєнде виявили шматочки міжзоряного матеріалу, що утворився до народження Сонця / fotokto.ru

Вчені виявили в метеориті, що впав на Землю, частинки, вік яких перевищує вік Сонця.

Читайте такожМагнітні бурі у лютому 2020: найнебезпечніші дні місяця

Опис відкриття, зробленого ученими з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, опублікований в журналі Nature, передає Хайтек.

Відео дня

Пресолярні зерна, або частинки старші від Сонця — крихітні шматочки твердого міжзоряного матеріалу, що утворився до народження Сонця — іноді зустрічаються в примітивних метеоритах, хондритах. Ці метеорити є найпоширенішими носіями пилу з протопланетного диска, що оточував Сонце на ранніх стадіях формування.

Як повідомляється, такі метеорити відносно часто падають на Землю, однак при вході в атмосферу вони або зникають або піддаються перегріву. Вік переважної більшості таких об'єктів складає від 4,6 до 4,5 млрд років.

Однак існують винятки — теоретичні моделі передбачають існування хондритів, вік яких набагато більше. Крім дрібних часток і пилу, вони містять тверді частинки речовини, яка була в міжзоряному газі ще до утворення Сонця.

Дослідники вивчили метеорит Альєнде, який впав у північній Мексиці в лютому 1969 року і зберігається в музеї Чиказького університету. Вони використовували ізотопні сигнатури благородних газів, щоб перевірити, чи містяться всередині нього частки предсолярного карбіду кремнію (SiC).

Раніше вважалося, що SiC не могли пережити вкрай високі температури, які існували в період формування нашої зірки. Однак робота показала, що це не так — частинки предсолярного карбіду кремнію зберегли форму і щільність.