NASA

Космічні кораблі потенційно можуть подорожувати у Всесвіті зі швидкістю, близькою до тієї, з якою рухається світло. Так стверджують двоє вчених з Гарвардського університету. Професори Манасві Лінгам і Абрахам Лоеб вважають, що в теорії наднові зірки можна використати для розгону космічних апаратів.

На їхню думку, за умови побудови досить технологічно просунутого корабля, здатного використовувати силу природного феномену, людство зможе добитися того, що зараз вважає неможливим, - пише Daily Star. Подібно до вітрильника, інженери могли б створити сонячне або магнітне вітрило, яке буде розганяти космічне судно.

Читайте такожУ США розроблено унікальний турбореактивний дрон (відео)

Відео дня

Це вітрило буде використовувати електромагнітну радіацію від наднової зорі, щоб створити тягу. Принцип дії буде полягати в тому, перетворенні тиску радіації на вітрило з високим рівнем віддачі. Таким чином, під час космічних подорожей можна було б обійтися без палива. Адже яскравість і енергія наднової зорі дорівнює тому, що мільярд зірок на зразок Сонця могли б створити за місяць.

Такі висновки вчені описали в своєму дослідженні під назвою "Приведення космічних кораблів до релятивістських швидкостей за допомогою природних астрофізичних джерел". Автори зауважують, що їхній задум потенційно може бути втілений після років розвитку технологій.

Читайте такожЗіткнення Чумацького Шляху з іншою галактикою може відбуватися просто зараз

"Ми розробили математичні моделі для визначення максимальної швидкості, яку можна розвинути за допомогою світлових чи електричних вітрил. Максимальні швидкості варіюються й залежать від рушійної системи, а також від конкретних характеристик астрофізичних об’єктів", - пояснив Лінгам, який виступив головним автором дослідження.

Однак, гіпотетична технологія, запропонована гарвардськими вченими, має крім всього низку перешкод. Приміром, важко точно передбачити, коли і де спалахне наднова зоря. Зараз такий прогноз вчені можуть дати з точністю лише до мільйона років.