На даному етапі пандемії може з'явитися багато мистецьких зображень небезпечного коронавірусу SARS-CoV-2. Приміром, тепер можна почути, як збудник хвороби звучить.

Про це пише ABC News, додаючи, що одна з особливостей SARS-CoV-2 - це його так звана "корона" або шипи на поверхні. Якщо розглянути їх максимально зблизька, стане зрозуміло, що вони складаються з ланцюгів білка, які переплітаються між собою. Намагаючись зрозуміти краще новий патоген, музикант й інженер Маркус Бахлер разом з колегами в Массачусетському технологічному інституті знайшов кожному білку і структурі в короні музичний еквівалент.

Читайте такожThe Guardian: Вчені з'ясували, чому коронавірус такий заразний

В результаті штучний інтелект зміг згенерувати на диво плавну мелодію. На думку професора Бахлера, вона може виявити деталі, які не вдалося помітити мікроскопам.

"Наш мозок дуже добре обробляє звуки. В одну мить наші вуха розрізняють всі ієрархічні риси: висоту, тембр, гучність, мелодію, ритм і акорди", - пояснив він.

"Нам знадобився б дуже потужний мікроскоп, щоб побачити рівноцінні деталі в зображенні. І ми б навряд чи змогли побачити всі одночасно", - додав вчений.

Шипи коронавірусу SARS-CoV-2 - це особливо складна структура. Вона складається з ланцюгів із трьох білків, які сплітаються у хитромудрому візерунку. Гучність, тривалість і ритм нот відображають те, як об'єднані амінокислоти, з яких складаються білки. А сплетені ланцюги перетворені в мелодії, які перетинаються.

"Ці структури надто крихітні, щоб око могло їх побачити. Але їх можна почути", - пояснив професор Бахлер.

Однак, звучання коронавірусу - це не просто красива мелодія, створена "розумниками". Перетворення білків у звук може дати вчених ще один інструмент, за допомогою якого можна зрозуміти й маніпулювати ними.

Читайте такожНауковці досліджують можливу користь вакцинації БЦЖ в боротьбі з коронавірусом

"Навіть невелика мутація може обмежити чи посилити патогенну силу SARS-CoV-2", - сказав Бахлер.

Саме білки на шипах чіпляються за рецептори в людських клітинах, що дозволяє інфекції проникати в тіло. Створюючи музику, професор Бахлер і його команда проаналізували "коливальну структуру" цих білків.

"Розуміння цих коливальних закономірностей дуже важлива для розробки ліків і не тільки", - сказав він.

"Коливання можуть змінюватися зі збільшенням температури, приміром. А це може сказати нам, чому шипи SARS-CoV-2 чіпляються до людських клітин краще, ніж інші віруси", - поясни Бахлер.