Reuters

Премію присудили Джону О'Кіфу (John O´Keefe), Мей-Бритт Мозер (May-Britt Moser) та Едварду І.Мозеру (Edvard I. Moser) "за відкриття клітин, з яких будується система орієнтації в мозку", повідомляє офіційний сайт премії.

Джон О'Кіф відкрив першу складову системи орієнтації ще в 1971 році. Він помітив, що клітини гіппокампу в мозку завжди активувалися, коли піддослідний пацюк перебував у центрі кімнати, у той час як інші клітини активувалися, коли пацюк перебував у інших місцях у кімнаті. Вчений дійшов висновку, що ці "місцеві клітини" формують мапу простору в мозку.

Читайте такожУ Швеції почався "Нобелівський тиждень"Більше ніж через 30 років потому Мей-Бритт Мозер і Едвард І.Мозер відкрили іншу ключову складову системи орієнтації, виявивши інший тип нервових клітин, які назвали "координатними". 

Відео дня

Відкриття О'Кіфа та Мозерів пояснили, яким чином мозок формує мапу навколишнього простору ("внутрішній GPS") і продемонстрували клітинну основу вищих пізнавальних функцій, говориться в повідомленні.