Вчені знайшли нові артефакти скіфів у Мамай-Горі / Facebook. Мамай-Гора

Науковці виявили на території археологічної пам'ятки Мамай-Гора в Запорізькій області низку нових поховань і артефактів.

Читайте такожДо України повернулася унікальна картина XVIII століття (відео)

Як повідомляється на сторінці пам'ятника в Facebook, за 12 днів археологи дослідили 9 комплексів. Серед них – сім культових скіфських ям (IV ст. до н. е..), в яких вчені знайшли горщик з рідкісним декором, фрагменти пательні, фрагменти вінчика великої орнаментованої корчаги, курант (знаряддя для розтирання), а також кістки рогатої худоби і уламок щелепи хижої тварини.

Відео дня

Крім того, вчені знайшли фрагмент половецького рову, або культову яму (для підтвердження потрібні додаткові дослідження) і ногайське поховання з нетиповим орієнтуванням поховання цих кочівників.

Привіт з поля! За 12 днів роботи ми вже встигли дослідити 9 комплексів, серед яких👇 🔎 Сім культових скіфських ям (IV...

Опубліковано Мамай-ГораПонеділок, 13 липня 2020 р.

Мамай-Гора – унікальна археологічна пам'ятка, який руйнується Каховським водосховищем. На її території знаходяться поховальні комплекси, що зберігають історію восьми тисячоліть: від неоліту до пізнього середньовіччя. На 25% дослідженої території виявили вже понад 900 культових комплексів різних культур.

Раніше під час розкопок в Широківському районі Дніпропетровської області археологи в десяти курганах виявили поховання енеолітичного періоду, епохи бронзи, раннього залізного віку.