За даними компанії ESET, шифрувати можна також повідомлення електронної пошти, щоб захистити їх від перехоплення / ua.depositphotos.com

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в галузі кіберзахисту – компанії ESET розповіли, як зберегти конфіденційну інформацію від несанкціонованого доступу за допомогою шифрування. Відповідна інформація розміщена на сайті ESET.

«Більшість людей зберігає на своєму персональному комп'ютері, смартфоні або в хмарі всі види конфіденційної інформації. Досвідчені користувачі, як правило, встановлюють пароль або біометричну аутентифікацію, або навіть комбінацію обох видів захисту облікових записів. Такі заходи безпеки є правильними, однак їх може бути недостатньо у разі втрати або крадіжки пристроїв. Щоб бути впевненими, що ваші дані не потраплять до сторонніх осіб, використовуйте шифрування», - повідомила прес-служба компанії.

Згідно з повідомленням, значна частина користувачів все ще використовує змінні жорсткі диски як додаткове сховище. Тому шифрування диска — це необхідний рівень безпеки.

Відео дня

Читайте такожФахівці з кібербезпеки повідомляють про нові атаки на розробників онлайн-ігор

«Якщо ви втратите свій жорсткий диск або його вкрадуть, ніхто не зможе отримати доступ до інформації на ньому. Диск буде повністю зашифрований, включаючи всі дані, програмне забезпечення й операційну систему. Шифрування також є на більшості сучасних смартфонів Android або iOS і часто є вбудованою функцією, яку потрібно тільки налаштувати», - зазначили в компанії ESET.

Також, за даними IT-фахівців, важливо шифрувати дані перед їхнім завантаженням на хмарні сховища. Таким чином без ключа розшифрування ніхто не зможе отримати доступ до цієї інформації.

«На ринку існує безліч як платних, так і безкоштовних програм, однак для вищого рівня захисту обирайте програми хоча б з алгоритмом шифрування AES», - додали експерти з кібербезпеки.

Прес-служба повідомила, що у разі шифрування веб-трафіку одним з найпростіших способів є віртуальна приватна мережа (VPN), яка працює як зашифрований тунель. Для захисту конфіденційності можна використовувати спеціальні програми, які дозволяють встановлювати анонімне мережеве підключення, наприклад, Tor. Мережа Tor направляє трафік через добровільну мережу ретрансляції та обгортає її в кілька рівнів шифрування.

Крім цього, слід завжди стежити за тим, щоб веб-сайт, на який ви переходите, використовував протокол HTTPS. Літера S означає, що вся комунікація між відвідувачем і веб-сервером зашифрована. Тому більшість світових веб-сайтів зараз використовують HTTPS за замовчуванням.

Також важливим елементів захисту конфіденційної інформації є шифрування повідомлень і паролів. Більшість програм для обміну повідомленнями мають вбудоване наскрізне шифрування, однак воно не завжди увімкнено за замовчуванням. Наприклад, щоб увімкнути його у Facebook Messenger, потрібно почати секретну переписку. У WhatsApp ця функція включена за замовчуванням, а в Telegram наскрізним шифруванням також захищені тільки «секретні чати», в яких можна встановити таймер самознищення для повідомлень і файлів. Таким чином всі відправлені повідомлення будуть видалятись через певний проміжок часу. Однак одним з найбільш захищених месенджерів і далі вважається Signal. Завдяки тому, що він має відкритий вихідний код, провідні фахівці мали можливість перевірити Signal та підтвердити високий рівень захисту.

За даними компанії ESET, шифрувати можна також повідомлення електронної пошти, щоб захистити їх від перехоплення. Сенс такого шифрування полягає в тому, що лист зашифровується у відправника, а розшифровується в одержувача. Більшість клієнтів електронної пошти підтримують різні стандарти шифрування, наприклад, TSL і S/MIME.

У компанії додали, що популярним способом шифрування паролів є менеджер паролів. Ці програми виконують функцію сховища, де можна зберігати всі дані для входу. Більшість хмарних сервісів мають копію сховищ користувачів на своїх серверах, надійно захищених кількома рівнями шифрування. Для додаткового рівня безпеки користувачі можуть використовувати багатофакторну аутентифікацію (MFA).

«Відповідальний підхід до зберігання конфіденційних файлів і даних допоможе завчасно запобігти витоку важливих даних, які можуть викликати багато проблем. Рішення ESET Endpoint Encryption забезпечує надійне шифрування змінних медіаносіїв, файлів і папок, а також електронної пошти з можливістю керування пристроями з будь-якої точки світу», - підсумували в компанії ESET.

Як повідомляв УНІАН, раніше фахівці ESET розповіли про виявлені вразливості в розумних пристроях, які ставлять під загрозу безпеку конфіденційних даних їхніх власників.

За даними компанії ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їхнього подальшого блокування.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в галузі комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині й на сьогодні представлена у понад 180 країнах світу.