
Китайські студенти об'єднали стародавні методи епохи Хань і сучасні технології, щоб приготувати рис за рецептом, знайденим у 2000-річному рукописі.
Як пише InterestingEngineering, команда з 11 студентів вивчала бамбуковий рукопис, знайдений у гробниці військового генерала з провінції Хунань - У Яна. Студенти вирішили спробувати максимально точно відтворити його улюблений рецепт рису, описаний у рукописі.
Сорти рису і методи приготування змінилися за 2000 років, тож, як визнав керівник проєкту Ши Цзін, "повна автентичність неможлива", але вони об'єднали стародавні методи із сучасним обладнанням, щоб "доторкнутися до стародавньої мудрості".
Так, студенти вирішили відмовитися від спеціалізованої посудини для пропарювання рису. Натомість вони використовували традиційну дерев'яну пароварку та глиняні горщики, які досі використовуються в китайських селах.
Також для приготування за порадою шеф-кухаря Хе Цзюсяня, вони вибрали неклейкий рис, що нагадує зерно з Хунані епохи Хань.
Після замочування рису на півгодини, як було написано в рукописі, вони злили воду і варили його протягом 20 хвилин. Потім вони дали рису висохнути на повітрі, перш ніж додали воду і пропарили його ще 15 хвилин.
У результаті рис вийшов "розсипчастим, але еластичним", команда відзначила "приємний смак" і "низький вміст цукру", що ідеально відповідає сучасним дієтам, які піклуються про здоров'я.
Раніше шеф-кухар Джеймі Олівер поділився своїм ідеальним рецептом приготування рису, на який знадобиться всього 15 хвилин.