Письмові роботи можуть оцінити необ'єктивно, кажуть науковці / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, cdn.abo.media

Академічні успіхи школярів і студентів залежать від безлічі факторів. Прагнення здобувати знання - важливе, але часто на заваді стають не залежні від учня обставини. Наприклад, його прізвище.

Дослідники з Мічиганського університету (США) виявили, що на оцінки учнів серед іншого впливає те, в якому порядку викладач перевіряє роботи навчальної групи. А перевіряють, як правило, в алфавітному порядку.

Автори дослідження вивчили понад 31 мільйон записів про оцінки, які викладачі все того ж таки Мічиганського університету виставляли своїм студентам у період з 2014 по 2022 рік. Вибірка включала понад 850 тисяч робіт від 140 тисяч студентів, перевірених 21 тисячею викладачів.

Відео дня

Дослідження показало, що студенти з прізвищами, що починаються на перші чотири літери алфавіту, отримували вищі оцінки, коли роботи перевірялися за алфавітом, а не у випадковому порядку. Різниця виявилася не дуже значною - лише 0,3 бала за 100-бальною шкалою.

Але слід врахувати, що студенти з прізвищами на останні літери алфавіту аналогічно отримували нижчі оцінки на 0,3 бала при перевірці робіт в алфавітному порядку. А це вже дає розрив 0,6 бала, який ніяк не пов'язаний безпосередньо з якістю самої роботи.

Дослідники зазначають, що цей ефект може акумулюватися на рівні всього навчального курсу, що згодом впливає на перспективи працевлаштування студентів.

На думку авторів, така "дискримінація" за прізвищем є наслідком втоми викладача під кінець перевірки робіт. Щоб уникнути подібних перекосів в оцінюванні студентів, дослідники рекомендують запровадити таку систему перевірки робіт, де черговість завжди буде випадковою, а не за алфавітом.

Інші новини зі світу науки

Як писав УНІАН, учені виявили гени, які можуть спричиняти посттравматичний стрес. При ПТСР у людини з'являються нав'язливі думки, спостерігаються різкі зміни настрою.

Також ми розповідали, що нічні спортивні тренування можуть продовжувати життя. Вчені дійшли такого висновку, вивчивши дані майже 30 000 осіб за вісім років.

Вас також можуть зацікавити новини: