Вчені вважають, що полярне сяйво на Урані може допомогти знайти інопланетне життя / Колаж УНІАН, фото pixabay.com, фото ua.depositphotos.com

Вчені помітили інфрачервоне полярне сяйво на Урані, яке може допомогти знайти інопланетне життя, пише independent.co.uk.

Зазначається, що на Землі полярні сяйва найкраще відомі у вигляді північного сяйва. Уран також має своє власне полярне сяйво, хоча його не видно таким же чином через іншу атмосферу на цій планеті.

Дослідники знали про ультрафіолетові полярні сяйва на Урані з 1986 року. Але тепер вчені підтвердили, що на далекій планеті також є інфрачервоні полярні сяйва.

Відео дня

"Вчені сподіваються, що отримані дані допоможуть пояснити магнітні поля інших планет нашої Сонячної системи. І це може допомогти нам дізнатися, чи є на далеких планетах інопланетне життя", - йдеться у статті.

"Температура всіх планет газових гігантів, включаючи Уран, на сотні градусів Кельвіна/Цельсія вище, ніж прогнозують моделі, якщо їх нагріє лише сонце, залишаючи перед нами велике питання, чому ці планети настільки гарячі Одна з теорій припускає, що причиною цього є енергійне полярне сяйво, яке генерує та штовхає тепло від полярного сяйва вниз до магнітного екватора", - зазначають вчені.

Зазначається, що більшість екзопланет, виявлених досі, належать до субнептунової категорії, і, отже, фізично схожі на Нептун і Уран за розміром. Це також може означати подібні магнітні та атмосферні характеристики. Тож аналізуючи полярне сяйво Урана, яке безпосередньо пов’язане як з магнітним полем, так і з атмосферою планети, можна робити прогнози щодо атмосфер і магнітних полів цих світів і, отже, їх придатності для життя.

Зазначається, що отримані дані можуть також допомогти пояснити таємниче явище на Землі, відоме як геомагнітний розворот, коли північний і південний полюси міняються.

Дослідження позаземного життя

Раніше зонд NASA доставив на Землю шматки найзагадковішого астероїда Бенну. Вчені сподіваються, що дослідження зразків допоможе зрозуміти, як формувалися і розвивалися планети, і проллє світло на те, як зародилося саме життя. 

Вас також можуть зацікавити новини: