У День Соборності головною традицією є побудова «живого ланцюга» \ УНІАН

В Україні сьогодні відзначають День Соборності.

Читайте такожДень соборності – найкращі привітання зі 100-річчям Акту злуки

Саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт возз'єднання (злуки) Української народної республіки (УНР) і Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР). Ця подія відбувалася на Софійській площі в Києві.

Офіційним святом День Соборності став після указу президента Леоніда Кучми від 21 січня 1999 року. У грудні 2011 року тодішній президент Віктор Янукович скасував День Свободи 22 листопада і День Соборності 22 січня та заснував День соборності і свободи 22 січня. Через три роки в листопаді 2014 року чинний глава держави Петро Порошенко заснував День гідності і свободи 21 листопада, повернувши 22 січня святкування Дня Соборності.

У День Соборності головною традицією є побудова «живого ланцюга». Найперший «ланцюг» українці створили в 21 січня 1990 року. Тоді «живий ланцюг», в якому взяли участь 450 тисяч осіб, зв’язав Івано-Франківськ, Львів і Київ. Традиція прижилася і щороку повторюється в багатьох містах України.

Сьогодні традиційно на мосту ім. Патона у столиці відбудеться акція «Живий ланцюг соборності». Після об’єднання учасники акції, які рухатимуться назустріч один одному з лівого і правого берегів Дніпра, спільно виконають Державний Гімн України, а також вшанують пам'ять Героя України, Сергія Нігояна, якого вбили 22 січня 2014 року, та всіх борців, що поклали своє життя за Українську Державу, запаливши свічки.

Крім того, у столиці за участю керівництва держави пройде церемонія покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському, а також на Софійській площі відбудеться святковий захід до 100-річчя проголошення Акта Злуки.