Луценко у 2010 році назвав Петровського "персонажем на прізвисько Нарік" / фото УНІАН

Дніпровський районний суд заборонив називати «сірого кардинала» Дніпра Олександра Петровського "Наріком".

Про це йдеться у власному розслідуванні журналу «Новое время» про впливового дніпровського бізнесмена Олександра Петровського, якого генпрокурор Юрій Луценко у 2010 році назвав "кримінальним авторитетом" і "персонажем на прізвисько Нарік".

Як з'ясували журналісти видання, Петровський виграв кілька судових процесів – як проти самого Луценка, так і проти журналістів, - за підсумками яких суд заборонив називати бізнесмена "Наріком", "керівником організованого злочинного угруповання" або "кримінальним авторитетом".

Відео дня

Читайте такожЗМІ дізналися, як кримінальний авторитет "Нарік" потрапив на вручення томосу у Стамбулі

Так, у серпні 2018 року Жовтневий райсуд Дніпра виніс відповідне рішення за позовом Петровського інтернет-порталу Цензор.нет і його головному редакторові Юрію Бутусову, а також ще кільком журналістам.

Мова йшла про публікації на порталі Цензор.нет і на особистих Facebook-сторінках відповідачів. В одній з них була наступна фраза: "Петровський, відомий у певних колах під ім'ям "Нарік", проходив за матеріалами МВС як лідер організованого злочинного угруповання. Пік активності цієї ОЗГ припадав на період 2000-2004 років. У 2005 році він залишив територію України, ряд членів його угруповання були затримані, а сама група була фактично розгромлена".

У своєму позові Петровський заявив, що вважає подібні твердження "безпідставними, необґрунтованими та такими, що не відповідають дійсності". За його словами, він "ніколи не притягувався до кримінальної відповідальності, не має судимостей, ніколи не мав жодних зв'язків з кримінальним світом"; "ніколи не був засуджений ні за однією із статей Кримінального кодексу України", і "ні одного кримінального провадження стосовно нього органами слідства не відкрито".

Крім того, згідно з твердженням Петровського, він не має ніякого відношення до кримінального авторитету на прізвисько "Нарік" і "вперше чує таке дивне прізвисько, а тому вважає, що автор статті принижує його ділову репутацію і добре ім'я".

У підсумку дніпровський Жовтневий райсуд частково задовольнив позов Петровського і зобов'язав відповідачів виплатити по 2 тисячі гривень, а також опублікувати спростування. Аналогічне рішення той же суд прийняв і в травні 2018 року.

У свою чергу Бутусов дізнався про рішення суду від журналістів "Нового времени". За його словами, він не отримував повістки в суд, йому ніхто не дзвонив, а сам процес проходив без відповідачів або їх адвокатів.

"Для мене це демонстрація замовного характеру правосуддя", - сказав Бутусов.

Як повідомляв УНІАН, Олександра Петровського помітили під час молебню в храмі Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України у Дніпрі біля президента Петра Порошенка.

Після публікації фото в соцмережах піднялася хвиля публікацій на захист Петровського. Зокрема, "порохоботи" почали завзято виправдовувати "Наріка" тим, що він є одним з найбільших меценатів української церкви, і взагалі вкладає гроші в Україну, а не проти, тому його попередні "гріхи" нібито можна "списати".

Повний текст матеріалу читайте у свіжому випуску журналу "Новое время"