Меморіал загиблих на Майдані / REUTERS, Valentyn Ogirenko

Родичі Героїв Небесної сотні мають намір звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з приводу невиконання державою їхнього права на судовий захист.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони заявили сьогодні на брифінгу у Києві.

“Адвокати, які представляють інтереси потерпілих, думають про зміну тактики. Якщо раніше ми були на стороні обвинувачення і мали надію на забезпечення розслідування та судовий розгляд (кримінальних проваджень), то сьогодні ми констатуємо невиконання державою вимог конвенції з прав людини, зокрема щодо забезпечення права на швидке та ефективне розслідування і судовий розгляд. Тому ми будемо думати щодо звернення до ЄСПЛ для встановлення факту цього порушення”, - сказав адвокат Віталій Титич, який представляє інтереси сімей, рідні яких були вбиті під час Революції гідності.

Відео дня

Титич висловив сподівання, що це дасть можливість припинити маніпуляції влади, яка, за його словами, «всі 5 років з рукою на серці заявляє, що зацікавлена і зробить все, щоб довести ці справи до кінця».

Читайте такожПротистояння у вогні: 5 років тому у Києві горів Будинок профспілок (фото, відео)

Своєю чергою координатор громадської ініціативи “Євромайдан SOS” Олександра Матвійчук зазначила: “На жаль, ми змушені констатувати незацікавленість вищих осіб держави до цих розслідувань, попри всі декларації і запевнення. Більше того, ми фіксуємо протидії та перешкоди зі сторони органів влади”.

Вона пояснила, що розслідуванню справ Майдану перешкоджає Генеральна прокуратура, зокрема чиняться перешкоди роботі Управлінню спецрозслідувань, штат якого системно скорочували, забирали в нього провадження, а слідчі цього управління залишилися без соціальних та правових гарантій.

За словами Матвійчук, також розслідуванню справ про злочини проти «майданівців» протидіють керівництво МВС та СБУ.

Матвійчук зазначила, що МВС і СБУ не співпрацюють зі слідчими Управління спецрозслідувань ГПУ, приховують документи і, навіть отримавши судові рішення щодо доступу до документів, Управління спецрозслідувань стикається зі спротивом.

«Це показує, що і голова СБУ, і очільник МВС абсолютно погоджуються за такою ситуацією», - заявила Матвійчук.

Вона також зазначила, що третя лінія протидії розслідуванню справ Майдану – законодавча. Наприкінці цього року Управління спецрозслідувань ГПУ буде змушене передати всі справи щодо злочинів проти активістів Революції гідності, які ще не передані у суди, до Державного бюро розслідувань. За її словами, таким чином справи Майдану почнуть розслідувати заново.

«Це означатиме, що все розпочнеться заново, і ми маємо «обнулити» всі ці 5 років розслідувань», - сказала Матвійчук.

Своєю чергою син загиблого на Майдані Сергія Бондарчука Володимир Бондарчук зазначив, що фактично майданівські справи стали засобом катування потерпілих.

“Над родинами просто знущаються: суди переносяться, затягуються, люди вже морально стомлені. Ми стикаємося з відписками чиновників, не вирішено питання з експертизами, які були призначені ще у 2016 році і не проведені досі, а ми отримали лише відписку від Міністерства юстиції”, - заявив Бондарчук.

Також він додав, що цього року вперше не відбулося жодної комунікації високопосадовців з родинами загиблих активістів, як це було у попередні роки до роковин Революції гідності.

Читайте такожВ ООН закликають забезпечити ефективне і неупереджене розслідування вбивств на Майдані

“Ми продовжуємо боротися, хоча за ці 5 років 17 батьків Героїв Небесної сотні вже померли і не побачать покарання винних у смерті своїх дітей”, - наголосив Бондарчук.

Крім того, Бондарчук повідомив, що завтра члени родин загиблих на Майдані мають намір пікетувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів, щоб висловити обурення щодо того, що до складу Верховного суду з дозволу ВККС потрапили судді, які виносили неправомірні рішення під час Євромайдану.

“Суспільство втрачає інтерес до цих справ. Як тільки на судові засідання перестають приходити люди, судді починають затягувати процеси. Завтра наша громадська організація “Родини Героїв Небесної Сотні” о 8.45 під будівлею ВККСУ збереться, щоб подивитись в очі керівництву ВККС і запитати, як сталося, що до Верховного суду потрапили судді, які виносили неправомірні рішення щодо майданівців, попри те, що рік тому вони обіцяли цього не допустити”, - сказав Бондарчук.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 19 лютого, начальник Управління спецрозслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що з розслідуваних 4,7 тис. кримінальних проваджень про злочини на Майдані, з яких 4,1 тис. розслідується очолюваним ним управлінням, повідомлено про підозру 442 особам, стосовно 288 осіб обвинувальні акти направлені до судів. За цими 288 актами суди винесли лише 52 рішення, з яких 48 - це вироки, а інші – визнання особи винуватою, але не призначені покарання чи у зв’язку з закінченням строку давності, чи з інших причин.

Він повідомив, що із 48 вироків лише 9 - щодо реального позбавлення волі, і вони стосуються виключно «тітушок».

Говорячи про розслідування вбивств на Майдані, він зазначив, що повідомлено про підозри загалом 66 особам, стосовно 16 обвинувальні акти направлені до судів, додавши, що ще 46 осіб перебувають в розшуку.