У Києві поліцейський продавав службову інформацію / фото npu.gov.ua

Керівника одного з департаментів Національної поліції України викрили на незаконному продажі конфіденційної службової інформації.

Читайте такожОдного з керівників контррозвідки Бельгії запідозрили у шпигунстві на Росію (відео)

Він продавав дані, а також надавав безпосередній доступ до них колекторським конторам, мережі банківських установ та приватним підприємствам. За отримані кошти посадовець придбав 9 квартир у столиці, повідомили у прес-службі Нацполіції.

Відео дня

47-річний полковник поліції, який на початку минулого року вийшов на пенсію, залучав до своєї злочинної схеми й інших працівників поліції.

"Володіючи професійними навичками в галузі комп’ютерних технологій та програмного забезпечення, яке забезпечує роботу автоматизованих систем МВС та НПУ, чоловік задля доступу до закритої інформації залучив до своїх незаконних схем діючих працівників поліції – спеціалістів з числа співробітників НПУ, які здійснюють обслуговування вищезазначених автоматизованих відомчих баз", - йдеться у повідомленні.

фото npu.gov.ua

Серед іншого, зловмисники продавали відомості при прийомі людей на роботу, адреси фактичного проживання кредиторів чи боржників та навіть персональні дані працівників правоохоронних органів.

Для прикриття злочинної діяльності поліцейський відкрив приватне підприємство з надання телекомунікаційних послуг. Вдома у його спільника, також працівника поліції, було створено call-центр, де у телефонному режимі клієнти отримували потрібну інформацію.

фото npu.gov.ua

"Отримані таким шляхом доходи екс-посадовця поліції стали поясненням придбаної ним у Києві нерухомості – 9 квартир, які наразі він здає в оренду. Частина з них була куплена до виходу на пенсію, тобто витік конфіденційної інформації здійснювався ним і під час перебування на службі в органах", - додали у поліції.

Правоохоронці провели 58 санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантів, у службових кабінетах співробітників поліції, а також працівників банків, підприємств та контор. Вилучено різноманітну оргтехніку, сервер, мобільні телефони, копії документів, чорнову документацію, набої і кошти у вітчизняній та іноземній валюті.

фото npu.gov.ua

Трьох фігурантів справи, утому числі і підполковника, затримали у порядку ст. 208 КПК України. Наразі готується оголошення підозри шести учасникам змови за ч.3 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) та ч.2 ст.361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно- обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України.

фото npu.gov.ua

Як повідомляв УНІАН, в Україні шахраї продавали кредитні історії через Telegram.