Розв'язку на Шулявці за 600 мільйонів буде будувати помічник нардепа Микитася / фото УНІАН

Страшний сон столичних водіїв став реальністю: у Києві перекрили Шулявський міст. Трилистну розв'язку, яка повинна з'явитися замість "втомленого" мосту, критикувало безліч експертів та активістів.

Як йдеться у сюжеті програми "Гроші", у фінал тендеру на будівництво нової розв'язки вийшло дві компанії, одна з яких не мала необхідних додатків до договору аналогічних робіт, але все одно була допущена до тендеру.

Тендер з порушенням розіграли між собою компанії, пов'язані зі скандальним забудовником Максимом Микитасем, якого називають "другом" мера Кличка.

Читайте такожКиїв скували 8-бальні затори (карта)

При цьому зі збільшенням строків будівництва розв'язки збільшувалися і суми, які планують витратити на міст. 600 мільйонів, які озвучувалися на тендері переросли в 1,5 мільярда, сказано в сюжеті.

На порталі використання публічних коштів зазначено, що вже виділено третину суми від запланованих 600 мільйонів.

За минулий рік «Північноукраїнський будівельний альянс» отримав 227 млн грн авансу. Саме ця компанія фігурувала у журналістському розслідуванні про розкрадання грошей під час будівництва військових арсеналів.

Докладніше дивіться у сюжеті програми "Гроші".

Як повідомляв УНІАН, народний депутат від групи "Воля народу" в парламенті Максим Микитась потрапив у скандал, після того як стало відомо, що він не задекларував спадок вартістю майже 36 мільйонів гривень.

Влітку 2018 року стало відомо, що розв'язку на Шулявці за 600 мільйонів буде будувати помічник нардепа Микитася. Переможцем тендеру на проведення реконструкції столичного Шулявського шляхопроводу стала його фірма ТОВ «Північноукраїнський будівельний альянс».

Микитась Максим – народний депутат і відомий столичний забудовник. Він є екс-керівником державної корпорації «Укрбуд».

Самий скандальний проект «Укрбуду» – житловий комплекс «Сонячна Рів'єра» на лівобережжі Києва. У 2015 році на будмайданчику тривали серйозні сутички зі стріляниною, адже будівництво розгорнулося в межах водозахисної смуги та рекреаційної зони, хоча за генпланом тут повинен бути парк. Проти «Рів'єри» виступили і представники Української греко-католицької церкви, тому що на стінах храму, розташованого неподалік від будівництва, почали з'являтися тріщини.

Заступники міського голови Києва визнали: щонайменше два будинки комплексу зводять з порушенням Водного кодексу. У той же час сам мер Віталій Кличко неодноразово виступав на захист як «Сонячної Рів'єри», так і корпорації «Укрбуд».

У серпні 2017 року «Схеми» зафіксували, як Микитась разом з Кличком поверталися з Неаполя на чартерному літаку. Втім, Микитась не бачить в цьому факті конфлікту інтересів.

«Я ж народний депутат, а не забудовник. Про забудову не спілкуємося. А про соціальні проекти ми спілкувалися. Ми підготували один соціальний проект. Не будівельний. Пам'ятник», – пояснив Микитась журналістам, які зустріли його біля Адміністрації президента у грудні 2017 року. У лютому 2017 року обвалилася частина бетонного паркану на Шулявському шляхопроводі.

Як повідомили в «Київавтодорі», причинами обвалу моста є пожежі, які сталися раніше біля шляхопроводу або під ним, а також корозія бетону. Як заявив тоді міський голова, аварійним міст визнаний не був, однак були зафіксовані порушення правил експлуатації.