На вулиці Інститутській збудують Музей Революції гідності / фото УНІАН

Родичі Героїв Небесної сотні вимагають не змінювати ландшафт вулиці Інститутської під час будівництва Музею Революції гідності.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідного відкритого листа до міністра культури Євгена Нищука, гендиректора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції гідності Ігоря Пошивайла та голови УІНП Володимира Вятровича родичі загиблих героїв оприлюднили сьогодні на брифінгу.

Читайте такожРеволюція гідності в Україні: 5 років тому почався Євромайдан

Відео дня

У листі родичі закликають посадовців музеєфікувати вулицю Інститутську саме в такому вигляді, у якому вона була наприкінці лютого 2014 року, коли на цій вулиці загинула більшість Героїв Небесної сотні.

«Знищення історичного ландшафту та пам’яток архітектури – давно відома зброя для стирання спогадів про трагічні події. Такий спосіб розправи над пам’яттю практикували російські війська щодо знищення Запорізької Січі, комуністичні окупанти, які знищували мазепинські церкви у 30-х роках ХХ століття, та Леонід Кучма шляхом реконструкції Майдану Незалежності», - сказано у листі.

Як зазначив брат загиблого «майданівця» Богдана Сольчаника Степан Сольчаник, родичі Героїв Небесної сотні не проти будівництва музею, однак виступають категорично проти руйнування автентичного вигляду вулиці Інститутської, алеї, що веде до Міжнародного центру культури та мистецтв (Жовтневого палацу), тобто тих місць, де загинула більшість Героїв Небесної сотні.

Сольчаник наголосив, що ці місця мають бути збережені для нащадків саме в такому вигляді, у якому вони були під час трагічних подій взимку 2014 року.

Своєю чергою віце-президент Київської організації Національної спілки архітекторів Георгій Духовничий зазначив, що на сьогодні вже втрачено частину експонатів майбутнього музею. Мова йде про урни, пробиті кулями, про дорожні знаки, які також мали сліди від куль і за якими ховалися учасники Революції гідності під час розстрілів 20 лютого 2014 року.

Водночас він додав, що до початку будівництва меморіального комплексу не є великою проблемою внести зміни до проекту, щоб зберегти автентичність вулиці.

Як повідомляв УНІАН, у січні вздовж алеї Героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській було встановлено паркан для підготовки до будівництва Музею Революції гідності.

Адвокати потерпілих у справі екс-«беркутівців», обвинувачених у масових розстрілах учасників Революції гідності, заявляли, що розпочинати будь-які роботи, в тому числі й з облаштування будмайданчика, до завершення слідчих експериментів не можна.

У лютому Печерський райсуд Києва скасував рішення про арешт земельної ділянки на Інститутській, де проводяться слідчі експерименти в рамках «майданівських» справ. Клопотання про скасування арешту подавала дирекція Музею Революції гідності.

Таким чином з другої спроби дирекції музею вдалося через суд добитися зняття арешту із земельної ділянки на Інститутській, що був накладений для завершення слідчих експериментів у справі про розстріли Героїв Небесної сотні 20 лютого 2014 року.

Керівник Управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що управління намагатиметься домовитись з дирекцією Музею Революції гідності про завершення слідчих експериментів на місці будівництва, незважаючи на зняття арешту з відповідної земельної ділянки.