Таким чином, суд дозволив Верховній Раді розглянути проект закону / dnk.aero

Конституційний суд визнав конституційним законопроект про перейменування Дніпропетровській області на Січеславську.

Про це "Українській правді" повідомило джерело в КС.

Таким чином, суд дозволив Верховній Раді розглянути проект закону.

Відео дня

Офіційно висновок буде оприлюднено 3 квітня.

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути розглянутий Верховною Радою України лише за наявності висновку Конституційного суду про відповідність ініціативи вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Після отримання висновку КС парламент може ухвалити в першому читанні такий законопроект не менш як 226 голосами.

Читайте такожУ Дніпрі зловили хлопця, який малював "рекламу" наркотиків

І лише на наступній черговій сесії Верховна Рада може голосувати за нього для прийняття в цілому. Для цього потрібно не менше 300 голосів парламентаріїв. Така процедура встановлена Конституцією України.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду України депутатський законопроект про внесення змін до ст. 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) (№ 9310-1).

За включення і направлення законопроекту на висновок КСУ проголосували 240 народних депутатів з 356, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом, авторами якого є понад 160 народних депутатів, Дніпропетровську область пропонується перейменувати в Січеславську.

У той же час депутати не підтримали направлення до КСУ президентського законопроекту про перейменування області в Дніпровську.

У той же час, в пояснювальній записці до депутатського законопроекту йдеться, що на території нинішньої Дніпропетровської області "нерозривно пов'язана з історією українського козацтва та його адміністративно-військових центрів - Січей". "Січеслав є другим неофіційним назвою Дніпра, другим по рейтингу симпатій городян", - йдеться в тексті пояснювальної записки.

Депутати заявляють, що запропоноване ними назва області "відповідає світовій і вітчизняній практиці топонімічної номінації, найбільш повно відображає історично, географічні та соціально-культурні особливості краю".