Перемога Зеленського на виборах остаточно спростовує брехню Кремля про антисемітизм в Україні  / facebook.com/ze2019official

На початку червня новообраний президент Володимир Зеленський обійме свою посаду. І того ж дня Україна стане другою країною у світі, президент і прем’єр-міністр якої – етнічні євреї. Народжені з різницею менш ніж на тиждень, Зеленський і голова уряду Володимир Гройсман будуть керувати країною щонайменше до жовтня, коли пройдуть чергові парламентські вибори.

Більш ніж п’ять років автократ Росії Володимир Путін стверджував, що Україною керують «антисемітські сили». І революцію на Майдані у 2013-2014 роках влаштували нібито «фашисти». Москва використовувала будь-який шанс вказати пальцем на українське болюче минуле і розповісти історії про те, як українські націоналісти нібито співпрацювали з нацистами в 1940-х роках. Про це пише Washington Post, нагадуючи, що в часи Голокосту на території України загинули два мільйони євреїв.

Читайте такожSuddeutsche Zeitung: Бабин Яр нагадує, як СРСР замовчував злочини нацистів

Відео дня

Москва зациклена на цьому періоді. Але темні сторінки минулого нічого не кажуть про сучасну Україну і її лідерів. Праві партії не потрапили в парламент. На президентських виборах цього року кандидат від «Свободи» набрав лише 1,62% голосів. У 2014-му на парламентських виборах націоналістична політична сила отримала лише 4,7% голосів і втратила місця у Верховній Раді. У багатьох країнах Західної Європи позиції правих політиків значно кращі, ніж у їхніх українських колег.

Реальність дуже сильно відрізняється від фантазій Кремля. Насправді ж з багатьох точок зору Україна – чудове місце для євреїв.

«Не існує жодних перешкод для євреїв на шляху до високого становища в уряді, бізнесі чи наукових колах у сучасній Україні. Немає релігійної дискримінації на роботі. Радянська ера давно минула», - сказав президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін, який працював у адміністрації президента у 2014-2016 роках. Потім на посаді його замінив Ігор Райнін, який теж має єврейське походження.

Громадська думка підтверджує твердження, що антисемітизм в Україні – це минуле. Українці серед найбільш толерантних народів у Європі у вимірі ставленні до євреїв, на що вказують дані Pew Research Center. Лише 5% опитаних сказали, що не хотіли б жити поруч з представниками цієї національності. В інших країнах Східної й Центральної Європи цей показник значно вищий. Приміром, в Росії він складає 14%. В Одесі, Києві, Дніпрі й Львові працює багато помітних бізнесменів єврейського походження.

Читайте такожУ Кремлі прокоментували висловлювання радника Путіна про заселення Донбасу євреями

Видання визнає, що не все ідеально. І широке українське прийняття має межі. Члени єврейської громади радо обговорюють своє коріння між собою, однак уникають таких розмов публічно. Зеленський, схоже, теж дотримується цієї закономірності. Під час передвиборчої кампанії він не згадував про свої релігійні переконання. Власне, Зеленський і Гройсман обоє підтримують світський спосіб життя. Жоден з них не був помічений у відзначанні єврейських свят. Washington Post також нагадує про темні сторінки української історії, з якими Києву рано чи пізно доведеться все ж розібратися на шляху до створення сучасної європейської держави. Існують також невеликі антисемітські групи, які поводяться агресивно.

Але водночас, більшість українців не підтримують антисемітизм і правий екстремізм. Це погані новини для пропаганди Кремля, яка намагається використати чорні сторінки минулого, щоб заплямувати здобутки сьогодення в Україні.