Філарет наполягає на тому, що Київський патріархат ще існує / УНІАН

У п’ятницю, 24 травня, після засідання Синоду митрополит Православної церкви України Епіфаній повідомив, що почесний патріарх Філарет 15 грудня 2018 року не підписав керування статутом, який ухвалили під час Об'єднавчого собору.

Про це повідомляє ТСН.

Читайте такожПід стінами Софії Київської сотня людей скандує "Філарет – наш патріарх" (фото)

Відео дня

"Синодом було засвідчено, що у своєму подальшому житті та діяльності Українська помісна православна церква буде керуватися священним преданням, священним писанням і ухваленим 15 грудня 2018 року статутом у стінах Софії Київської. Ми практично всі були одностайні у попередніх рішеннях, але останнє рішення не було підписано тільки патріархом", - заявив Епіфаній.

За його словами, під час сьогоднішнього Синоду сторони обговорили ситуацію, яка склалась у Православній Церкві України і заяви, які лунали протягом останніх двох тижнів. Але Філарет продовжив наполягати на тому, що Київський патріархат ще існує і його не знято з реєстрації.

«Хоча всі ми намагались переконати і довести, що юридично і фактично уже немає УПЦ КП, а Київський патріархат ліг в основу ПЦУ", - розповів митрополит.

"Тому певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували, але всі побачили, що Святійший патріарх Філарет, на жаль, залишився на своєму", - підсумував він.

Нагадаємо, сьогодні на території Національного заповідника "Софія Київська" пройшов синод Православної церкви України.

Як повідомляв УНІАН, патріарх Філарет заявив, що на першому засіданні синоду ПЦУ його нібито хотіли відправити "на спокій", тобто усунути від справ. Він також вважає, що така спроба планується знову. Філарет наполягає, що Українська православна церква Київського  патріархату ще існує – і її треба зберегти, а потім домогтися визнання Української церкви патріархатом.