Зсув у Севастополі / фото: Крим.Реалії

В анексованому Севастополі 10 ділянок внесли у російську федеральну систему моніторингу як зону активних зсувів, над якими потрібен постійний контроль. Із них 4 ділянки найбільш активні, решта ж вважаються "відносно стабільними".

Як повідомляють "Крим.Реалії", детальний список із 110 зон окупанти склали ще в 2015 році. Водночас експерти зазначають, що, крім природних чинників, активізації зсувів сприяє, зокрема, "використання земельних ділянок прибережної території не за цільовим призначенням".

Читайте такожThe Economist: Виноробні Криму гинуть під окупацією Росії

У Криму стверджують, що на процес обстеження зсувонебезпечних ділянок у місті впливають західні санкції.

За даними журналіста Давида Аксельрода, на небезпечних ділянках на північному боці Севастополя ще до анексії активно велося неконтрольоване будівництво, оскільки "земля досить цінна і корупційні чинники були досить сильні, незважаючи на небезпеку".

При цьому завідувач кафедри гідрогеології та інженерної геології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексій Кошляков вважає, що Крим не унікальний у плані небезпеки зсувів. За його словами, у багатьох таких схожих прибережних районах світу це спостерігається.

"Зсуви на півострові давно і досить добре вивчені, і причина їхнього виникнення в сучасних умовах - це недоліки будівництва, тобто прорахунки при зведенні об'єктів, а ще можна говорити про техногенне навантаження, яке з часом посилюється і виступає одним із головних факторів поруч із впливом моря. Безумовно, великі інфраструктурні проекти, які Росія зараз реалізує у Криму у рамках федеральної цільової програми, можуть впливати і на зсуви, і на обвали. Все це вимагає певного чіткого інженерно-геологічного обґрунтування, і часто досить великих вкладень, аби перешкоджати розвитку небезпечних процесів", - пояснив він.