Виборці чотирьох політичних партій, що мають всі шанси пройти у новий склад Верховної Ради, підтримують вступ України до Європейського Союзу.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Читайте також46% відвідувачів судів довіряє судовій системі – дослідження Центру Разумкова

Відео дня

Соціологи повідомили, що виборці партій «Голос» (86%), «Європейська солідарність» (85%), «Слуга народу» (62%), «Батьківщина» (59%) вважають, що Україна в перспективі повинна приєднатися до Євросоюзу. Натомість виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» віддають перевагу або приєднанню до Євразійського економічного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (39%), або неприєднанню ані до Європейського, ані до Євразійського союзів (44%).

Виборці партій «Європейська солідарність» (80%), «Голос» (75%), «Слуга народу» (47%), «Батьківщина» (47%) вважають, що найкращим варіантом гарантування безпеки для України був би вступ до НАТО. Натомість виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» віддають перевагу або позаблоковому статусу (50%), або військовому союзу з Росією та іншими країнами СНД (25%).

При цьому виборці партій «Європейська солідарність» (58%) та «Голос» (48,5%) вважають неприйнятними проведення прямих переговорів із керівниками самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». Думки виборців партій «Слуга народу» та «Батьківщина» діляться: серед виборців партії «Слуга народу» 44% вважають такі переговори прийнятними, а 39% – ні, відповідно. Серед виборців «Батьківщини» «за» такі переговори – 46%, проти – 38%. Однозначно підтримують пропозицію таких прямих переговорів виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» – 75%.

Виборці партій «Голос» (72%), «Європейська солідарність» (71%), «Батьківщина» (59%), «Слуга народу» (54%) підтримують пропозицію щодо введення міжнародних миротворчих сил на території «ДНР» та «ЛНР». Виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» проти цієї пропозиції (50%).

Довідка. Загальнонаціональне опитування було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.