Українські моряки вірять, що невдовзі їх звільнять з російського полону / фото Роман Цимбалюк

Полонені українські моряки перебувають у бойовому настрої, адже розуміють, що зараз є хороший шанс на їхнє звільнення. А ще моряки – готові до труднощів служби натреновані військові, тож їм легше переносити умови СІЗО, ніж цивільним.

По-друге, моряки звикли до замкнутого простору. Адже перебуваючи у морі, нікуди далеко не підеш. Тому слідчий ізолятор менш психологічно травмуючий для них, аніж для тих же цивільних, розповів в інтерв’ю 24 каналу член групи адвокатів полонених українських моряків Микола Полозов.

Читайте такожРосія висунула остаточні звинувачення 13 українським морякам

Відео дня

Крім того, у моряків є телевізори, вони стежать за новинами, спілкуються з адвокатами, з консулами і дізнаються останні новини з дому.

Зазвичай в ув'язнених після півроку перебування у слідчому ізоляторі настає криза. Вони розуміють, що це може затягнутися на довгий час, і це 4 стіни, від яких нікуди не подітися.

У моряків – навпаки, вони розуміють, що зараз є хороший шанс на їхнє звільнення, наголосив адвокат.

"Вони (моряки) знають, що була проведена величезна внутрішньополітична робота, є рішення Трибуналу з морського права. Тому у них бойовий настрій. Вони вірять і сподіваються, що всі ці можливості у максимально короткий термін реалізуються і вони повернуться додому", – розповів Полозов.

Він також гадає, що Росія таки звільнить полонених моряків. Адже нота, яку МЗС Росії скерувало до МЗС України, показала, що РФ готова де-факто виконати рішення Трибуналу ООН – звільнити моряків з-під варти під певні гарантії, як це було вказано в ноті.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була проінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.