Рабів підшукували на вокзалах Києва, Одеси, Миколаєва / прокуратура Києва

У Києві завершили досудове розслідування щодо 12 учасників злочинної групи, які кілька років утримували у неволі на Одещині близько сотні людей, примушуючи їх до тяжкої праці.

Читайте такожУ 2018 році понад 200 українців постраждали від торгівлі людьми – поліціяПро це повідомили у прес-службі Прокуратурі міста Київ.

Встановлено, що замовниками «живого товару» виявилася сімейна пара – громадянин Грузії і громадянка України – власники сільськогосподарського підприємства, розташованого в Одеської області.

Відео дня

«Упродовж 2015-2018 років на центральних залізничних вокзалах Києва, Одеси, Миколаєва та інших міст найняті ними вербувальники підшуковували осіб, які перебували в уразливому стані та не мали постійного місця проживання. Зловмисники пропонували їм роботу неподалік Києва із зарплатою від 200 до 500 гривень на день, безкоштовне житло та харчування. Однак, замість цього завербованих людей доставляли на Одещину, де по приїзду до місця призначення у завербованих робітників відбирали паспорти та мобільні телефони. Потім їх вселяли у барак, де у кожній кімнаті в нелюдських умовах проживали до 15-20 людей, як чоловіки так і жінки», – зазначили в прокуратурі.

Суд арештував майно зловмисників / прокуратура Києва

При цьому потерпілі постійно піддавалися фізичному та психологічному насильству з боку охоронців вказаних бараків.  Робітників, які відмовлялися працювати або намагались втекти, жорстко били в присутності інших задля недопущення таких інцидентів надалі.

Зазначається, що  членів злочинної групи вдалося встановити та затримати за результатами кількамісячної оперативної розробки, проведеної столичною прокуратурою спільно з поліцією.

Під час досудового розслідування встановлено 82 потерпілі особи.

На даний час у кримінальному провадженні потерпілими заявлено цивільні позови на загальну суму понад 2,3 мільйона гривень.

На майно зловмисників накладено арешт, серед якого 12 автомобілів та 1 мільйон гривень, вилучені при проведенні обшуку.

Зловмисникам загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років із конфіскацією майна або без такої.

Як раніше повідомляв УНІАН, на Київщині з організованого вихідцями з РФ трудового рабства звільнили 46 осіб.