У Київській області правоохоронці звільнили з трудового рабства 46 осіб / фото pixabay.com

На Київщині правоохоронці припинили діяльність мережі «реабілітаційних центрів», в яких до фізичної праці примушували алко- та наркозалежних, безробітних та людей без постійного місця проживання.

Читайте такожУ Києві затримали туристичну шахрайку, з вини якої група дітей-гімнасток не потрапила до Греції

Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Київської області. У повідомленні зазначається, що «організатор групування, громадянин Російської Федерації, який на території України має посвідку на постійне проживання, винаймав 5 домоволодінь у Київській області, 1 домоволодіння у м. Київ та більше 40 в інших областях України, в яких розміщувалися так звані «центри». В кожному домоволодінні був керівник (наглядач)».

Відео дня

До «центру» зверталися люди, які хотіли вилікуватися від залежностей, а натомість організатори та керівники злочинного угруповання відбирали у них особисті речі, документи та мобільні телефони.

«Зловмисники забороняли без дозволу покидати «центр», а у разі відмови – застосовували засоби психологічного впливу», - сказано у повідомленні.

В поліції зазначають, що жодної медичної допомоги люди не отримували, а були змушені постійно та систематично, безоплатно виконувати різні види фізичних робіт, зокрема, демонтаж, завантаження-розвантаження вантажів, спилювання дерев, вивезення сміття. При цьому зазначається, що «деякі із них працювали на хлібзаводах у м. Києві, не маючи при цьому відповідних санітарних довідок».

«Грошові винагороди за вказані роботи отримували виключно керівники (наглядачі) «реабілітаційного центру». Ці кошти вони передавали організатору групи, який в подальшому спрямовував їх до Російської Федерації спільникам», - йдеться в повідомленні.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та перебування осіб, які підозрюються у вчинені вищевказаних злочинів, у «реабілітаційних центрах» та транспортних засобах, а також у місцях, де працювали залежні, зокрема на хлібзаводах. Під час слідчих дій вилучено речові докази: мобільні телефони, агітаційні та рекламні оголошення, банківські картки, записи та інші документи, які підтверджують протиправну діяльність.

В поліції зазначають, що з «реабілітаційних центрів» звільнено 46 осіб.

П’ятьом затриманим особам оголошено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна.