СБУ очікує на висновки СБУ / фото УНІАН

Рада національної безпеки і оборони чекає на висновки Служби безпеки України щодо діяльності телевізійних каналів "112 Україна" і NewsOne, на підставі яких і буде прийнято рішення про накладання санкцій на ці телеканали.

Про це йдеться у роз’ясненні Апарату РНБО стосовно повідомлень у ЗМІ про те, що нібито РНБО не вводитиме такі санкції.

Читайте такожБоротьба за ліцензію: суд відмовив "112-му" у задоволенні апеляції

Відео дня

У РНБО зазначають, що у відповіді Апарату на запит одного зі ЗМІ йшлося про те, що пропозиції Верховної Ради щодо застосування санкцій, внесені постановою Верховної Ради України від 4 жовтня 2018 року № 2589-VIII "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", були розглянуті на засіданні РНБО ще 19 березня цього року.

"РНБО України доручила Службі безпеки України завершити перевірку юридичних осіб, перелік яких наведено в додатку 1 до вказаної вище постанови Верховної Ради, щодо діяльності, яка дає підстави для застосування до них обмежувальних заходів, передбачених законом України "Про санкції". На сьогодні Службою безпеки України фактів, що підтверджують участь зазначених юридичних осіб у терористичній діяльності, не надано, проте Служба продовжує роботу. РНБО України чекає на висновки національної спецслужби для прийняття остаточного рішення", - інформує Апарат РНБО.

Також наголошується, що питання запровадження санкцій проти названих телеканалів РНБО останнім часом не розглядала, і, відповідно, жодних рішень не ухвалювала.

Як повідомляв УНІАН, на 12 липня був анонсований телеміст між російським пропагандистським телеканалом "Росія 1" та українським NewsOne.

8 липня в.о. голови СБУ Іван Баканов запропонував президенту скликати засідання РНБО для запровадження санкцій проти юридичних осіб, що мовлять під логотипами "112 Україна" і NewsOne.

Після цього телеканал NewsOne повідомив про скасування анонсованого телемосту.

На той час генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ відкрила кримінальне провадження про замах на скоєння державної зради у зв’язку з намірами телеканалу NewsOne провести телеміст з російським телеканалом. Також Луценко заявив, що один з бенефіціарів NewsOne є співвласником російського ПАТ "Промсвязьбанк", через який фінансуються оборонні замовлення Росії.

В РНБО відбулася нарада з питань забезпечення інформаційної безпеки. За підсумками наради було дано ряд доручень, зокрема, СБУ та Нацполіції щодо "забезпечення національної інформаційної безпеки з неухильним дотриманням свободи слова".