У соцмережах обговорюють "Формулу Кондратюка" по Донбасу / Facebook, Ігор Кондратюк

Український шоумен та продюсер Ігор Кондратюк запропонував власну «формулу» припинення війни на Сході Україні. За її умовами, мешканці звільненої території ОРДЛО мають на 10 років втратити виборче право, або виїхати за кордон.

Читайте такожГолова Представництва НАТО в Україні підтримав «формулу Штайнмаєра»

Свої пропозиції шоумен оприлюднив на власній сторінці в Facebook. Його план починається з того, що Україна мирно повертає собі контроль над східним кордоном, а бойовики «ЛНР-ДНР» добровільно здають зброю. Ті, кого військовий суд визнає військовими злочинцями, будуть притягнені до відповідальності.

Відео дня

«Україна повертає контроль над своїми східними кордонами (мирно, за допомогою ОБСЄ, миротворців ООН та усіх інших типу важливих організацій). Тому ЄДИНИЙ пункт, заради якого дипломати/керівники з різних країн збираються в мінському, нормандському, женевському або будь-якому іншому форматах - змусити РФ закрити свій кордон з Україною. Всі інші питання на таких перемовинах не обговорюються в силу непотрібності», – вказав він.

Надалі Кондратюк пропонує дати мешканцям окупованого Донбасу  визначатись, чи хочуть вони жити в Україні.  

«Мешканцям так званого ОРДЛО протягом місяця з моменту повного відновлення влади Києва потрібно визначитись – чи хочуть вони жити в державі Україна. Хто не хоче – протягом 3 місяців покидають Україну в будь-якому напрямку. Україна їм за це виплачує «виїздні». З умовою – не повертатись в Україну протягом 50 років після виїзду.

Ті, хто залишаться, на 10 років втрачають своє виборче право. В Донецькій та Луганській областях обиратися на виборні посади та служити в поліції протягом 10 років матимуть право лише ті, хто з початку літа 2014-го мешкали на підконтрольній Києву території», – викладає свої пропозиції Кондратюк.

Особи, які були причетними до організації так званих «референдумів» на Донбасі, і залишаються жити в Україні, мають втратити виборче право назавжди.

При цьому шоумен зазначає, що під час виконання цих пунктів «Росія мовчить, ніби в рот води набрала!».

Шоумен зазначив, що формула працює в умовах типу "ідеального газу": «всі країни дотримуються міжнародного права і встановлених кордонів між країнами».

«Формула Кондратюка» спровокувала бурхливу дискусію користувачів у коментарях. У пропозицій знайшлися як прихильники, так і противники, але багато хто вказував на їх нереалістичність.

Facebook

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що узгоджує так звану «формулу Штайнмаєра». Узгодження тексту «формули Штайнмаєра» викликало суспільний резонанс, того ж дня увечері відбувся пікет біля Офісу президента.

3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що «формула» має бути імплементована у новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме у тісній співпраці і за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде пересічена жодна «червона лінія».

Президент пояснив, що «формула Штайнмаєра» дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», і зазначив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму та проведення місцевих виборів на Донбасі «під дулами кулеметів». Також Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».

6 жовтня в Києві та багатьох інших містах України відбулися акції, учасники яких виступали проти реалізації «формули Штайнмаєра».