Олександр Чебаненко

Урядовий законопроект про азартні ігри може призвести до збільшення в Україні кількості людей, які страждають на лудоманію (ігрову залежність). Зацікавленим у стимулюванні лудоманії буде сам контролюючий орган, створення якого передбачає законопроект. На цьому наголосив експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко під час круглого столу "Яким бути чи не бути гральному бізнесу в Україні", організованого УІМ.  

"На рівні закону фактично підтримуються види гри з високим ризиком залежності. В результаті це все масове розповсюдження ігроманії в суспільстві та повторення сценарію Грузії", - сказав він. За словами Чебаненка, в Грузії лудоманами вважаються більше 400 тисяч осіб.

Він наголосив, що в законопроекті відсутні запобіжники для передачі неповнолітнім гравцям маркетингової та рекламної інформації. "Це є фактичним стимулюванням для впровадження видів гри з високим ризиком лудоманії (казино, букмекерство, гральні автомати)", - переконаний експерт.

Відео дня

Акцент у законопроекті зроблений на зборі коштів від продажу ліцензій операторам та додаткових ліцензій. Втім, у більшості країн Європи найбільший дохід держави отримують не від продажу ліцензії, а від подальшої стабільної роботи точок. "Тут все-таки орієнтовано на продаж ліцензій за якомога більші гроші. Це все з великою вірогідністю призведе до того, що для повернення грошей будуть запроваджуватися ігри, які мають більшу зовнішню привабливість та більше затягують гравців до гри, а це дуже небезпечно", - сказав Чебаненко.

Серед недоліків законопроекту експерт назвав також те, що у ньому відсутній базовий механізм контролю за рухом коштів, а це створює можливість легалізації будь-яких грошей через "випадковий виграш в беттинг". "Як у випадку з відомим політиком, якому нещодавно повезло", - нагадав він. 

На переконання експерта "Українського інституту майбутнього", урядовий законопроект не відповідає ні оголошеним у ньому принципам, ні міжнародним стандартам. Відтак документ має бути суттєво допрацьований.

Нагадаємо, результати опитування, проведеного групою "Рейтинг" у вересні 2019 року, засвідчили, що в Україні легалізацію грального бізнесу підтримують 11% респондентів, а майже 60% - категорично проти.