За даними поліції, певна кількість постраждалих сприймає насильство як щось невідворотне в житті / anthonycarbonepersonalinjurylawyer.com

В Україні цього року відкрито 1 тис. 500 кримінальних проваджень за фактами домашнього насильства.

Як повідомляє Управління комунікації Національної поліції України, про це йшлося сьогодні, 25 листопада, під час прес-брифінгу щодо протидії та запобігання домашньому насильству в Україні.

«Участь у брифінгу взяла заступник міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, керівник управління дільничних офіцерів поліції Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Сергій Альошкін, представники Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я тощо», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Павліченко повідомила, що з початку року Нацполіція через виклики на лінію 102 зареєструвала 115 тис. звернень щодо домашнього насильства.

Читайте такожКожна п'ята дитина в Україні потерпає від сексуального насильства - Кулеба

«Певна кількість постраждалих сприймає насильство як щось невідворотнє в житті. І такі люди живуть з цією ситуацією, не завжди повідомляють про такі випадки. Для боротьби з цією проблемою законодавство України вже зазнало значних змін. І це створило нові механізми, які посилили спроможність органів системи МВС реагувати на випадки домашнього насильства», - наголосила заступник міністра внутрішніх справ.

Вона додала, що з початку року підрозділи поліції склали 90 тис. протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення. На обліку перебуває 68 тис. кривдників.

Альошкін у свою чергу повідомив, що за останні два роки поліція повністю змінила підхід до реагування на повідомлення про факти домашнього насильства, а також протидії цьому явищу.

«У цьому році слідчі підрозділи розслідували більше 1,5 тис. кримінальних проваджень, пов’язаних з домашнім насильством. Це вдвічі більше, ніж у минулому році», – повідомив він.

Окрім того, закон передбачає застосовування уповноваженими органами спеціального заходу протидії домашньому насильству – термінового заборонного припису (ТЗП).

Читайте такожУ Києві винесли перший вирок за домашнє насильство

За словами Альошкіна, основною метою його застосування є негайне припинення насильства, убезпечення постраждалої особи від подальших дій кривдника, а також надання їй можливості отримати допомогу від інших суб’єктів. «ТЗП містить три основі заходи: заборону кривднику спілкуватися з постраждалою особою, примушення кривдника залишити місце перебування постраждалого від його дій, а також заборону приходити до місця перебування постраждалої особи. Припис може бути винесений на термін до 10 днів», - йдеться у повідомленні.

Відтак з травня цього року – відколи поліцейські почали застосовувати припис – було винесено майже 9 тис. термінових заборонних приписів відносно кривдників.

Зазначається що на сьогодні у всіх містах обласного значення держави працюють поліцейські мобільні групи з реагування на випадки домашнього насильства.

«Основне завдання таких мобільних груп – відреагувати на такі факти, локалізувати конфлікт, уникнути таких ситуацій, надати максимальну допомогу постраждалій особі, а також працювати з кривдником», – зазначив Альошкін.