Маша Єфросиніна розповіла про своє ставлення до сексуальної освіти підлітків / фото УНІАН

Сексуальна освіта в Україні однозначно має бути. Але людям, які намагаються запровадити її у школах, потрібно думати в першу чергу про дітей.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю УНІАН розповіла Посол Фонду ООН в області народонаселення, відома українська телеведуча, актриса і благодійниця Марія Єфросиніна.

«Сексуальній освіті у школах – однозначно, так! Але я б закликала людей, які намагаються запровадити сексуальну освіту в школах, думати не про себе, не про те, як би вони сприйняли уроки по сексуальній освіті, і зовсім не про те, як до цього поставиться суспільство, а думати про дітей. Адже у нас часто підручники пишуться для того, щоб потім хтось відреагував у стилі «добре чи погано», «підтримуємо чи ні», щоб підняти срач у Facebook або зібратися на пікет на Майдані. Я пропоную не думати про це, а думати про дітей», - підкреслила Єфросиніна і навела приклад своєї дочки.

Відео дня

Читайте такожСекс-педагог дала кілька порад, як навчити дітей безпечно користуватися інтернетом

«Моя дочка (Нані – доньці Маші Єфросиніної – 15 років, - УНІАН), коли до них приходить вчитель з сексуальної освіти, говорить, що це неможливо слухати! Хлопці все підіймають на сміх, учитель соромиться або, навпаки, апелює такими термінами, що, при всьому бажанні, не можна не відреагувати, як це роблять підлітки. Можливо, потрібно дівчаток збирати окремо, а хлопчиків – окремо. Не тому, що є секрети, а для того, щоб отримати канал доступу в їх свідомість, щоб вони не кепкували, не закривалися, а вбирали цю інформацію. Можливо, варто створювати якісь відео-посібники та пропонувати переглядати це в індивідуальному порядку. Щось для того, щоб знайти канали доступу до свідомості підлітків, які слухають Інтернет, соцмережі, інфлюенсерів, людей, які є для них авторитетом», - зазначила пані посол.

«З підлітками треба говорити їхньою мовою. Не через «…сын к отцу пришел». Зараз не мислять такими категоріями. Підлітки в інтернеті вільно знаходять порнографію. І хлопці вважають, що ось так погано треба поводитися з дівчиною, щоб їй було добре. Їм ніхто не пояснює, що насправді це не так. Тому секс-освіта - це про безпеку. Про те, як правильно сказати, що я надаю перевагу безпечному інтиму, що секс – це задоволення для двох», - впевнена Єфросиніна.

Раніше сексуальний педагог, автор програм з сексуальної грамотності Юлія Ярмоленко в інтерв'ю УНІАН розповіла, що сексуальна освіта – це в останню чергу про секс і про статевий акт. В першу чергу, це про гігієну, про фізіології, про вміння сказати «ні», розуміння, які можуть бути наслідки тієї чи іншої поведінки, вміння захистити себе, про запобігання насильству.