Звіробій викликали на допит ще раз -  на 10 січня / УНІАН

Волонтерка Маруся Звіробій (Олена Біленька) написала заяву на директора Державного бюро розслідувань Романа Трубу про вчинення ним службового підроблення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила журналістам після допиту в ДБР.

«На даний момент допит в ДБР відповідав всім правовим нормам, не те що обшук. Питали, чи знаю я Федину... В основному про Федину і Facebook... І ще питали, чи є у мене негативне ставлення до Зеленського... Загалом все було пристойно, і я подивлюся, як це триватиме. Тому що ще має бути допит у Федини, і ще можливий обшук у неї...», - зазначила волонтерка.

Відео дня

Читайте такожЗапитували, чи є негативне ставлення до Зеленського – Звіробій після допиту в ДБР

За її словами, допит вів слідчий, який приходив до Звіробій з обшуком.

Адвокат волонтерки Андрій Писаренко уточнив, що на допиті було присутні два адвокати, однак до ДБР не впустили одного із адвокатів, який запізнився.

Крім того, Писаренко додав, що Звіробій викликали до ДБР ще раз на 11.00 10 січня.

«Офіційно в повістці зазначено: для здійснення додаткового допиту свідка. Фактично це буде технічна дія - у нас буде ознайомлення зі стенограмою сьогоднішнього допиту, як мінімум, і можливо додаткові питання від слідчого», - зазначив адвокат.

Він також уточнив, що наразі адвокатів та саму Звіробій слідчі не повідомляли про можливу зміну її статусу з свідка на підозрювану.

Звіробій зазначила, що сьогодні вона з адвокатами подала заяву на директора ДБР Романа Трубу.

«У нас є підозра, що він вводить в оману суддів. Тому що до мене додому прийшли з ухвалою з Печерського райсуду Києва, а якщо Центральний апарат ДБР має до мене якісь претензії, то вони мали прийти з ухвалою Шевченківського суду... Це не може не привернути нашу увагу, тому відповідну заяву ми сьогодні залишили в канцелярії ДБР, хотілось би пояснення з цього приводу», - підкреслила вона.

Адвокат волонтерки зауважив, що ними було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення за ст. 366 Кримінального Кодексу України - за фактом можливого службового підроблення службовою особою правоохоронного органу, а саме керівником ДБР.

Як повідомляв УНІАН, 28 листопада слідчий ДБР, оперативні співробітники Служби безпеки України та бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа» проводили обшук у квартирі Звіробій. Початок слідчих дій вона сама транслювала у Facebook.

Правоохоронці прийшли у квартиру волонтерки разом з понятими і показали їй ухвалу суду, якою надано дозвіл на проведення слідчих дій. Трансляція була припинена, оскільки слідчий вимагав від Звіробій та інших присутніх віддати мобільні телефони.

Наприкінці жовтня народний депутат від «Європейської солідарності» Софія Федина разом зі Звіробій оприлюднили спільне відеозвернення, відреагувавши на спілкування президента Володимира Зеленського з добровольцями на підвищених тонах у Золотому 26 жовтня. Під час запису відеоблогу Федина та Звіробій, зокрема, висловилися щодо ризиків життю президента.

Федина і Звіробій наголошували на неприпустимості такої поведінки президента, звинувачували його у спробі капітуляції перед агресором та припускали, що може статися із Зеленським на передовій: «Там ненароком може взірватися граната, а ще там обстріли бувають… Було би найкрасивіше, щоб це все сталося під час московського обстрілу, коли дехто в білій чи голубій сорочечці припреться на передову», - сказала Федина.

У ДБР розпочали слідство за фактами погроз президенту і 26 листопада направили до Генпрокуратури проект повідомлення про підозру та подання на зняття недоторканності з Федини.

Депутата підозрюють у погрозі вбивством щодо президента України (ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України).