Суд змінив Дугарь запобіжний захід з цілодобового на нічний домашній арешт \ УНІАН

 Адвокати вимагають закрити кримінальне провадження проти військової медсестри Яни Дугарь, підозрюваної у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета.

Читайте такожВбивство Шеремета: суд залишив підозрюваного Антоненка під вартою

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомили адвокати Микола Ореховський та Віталій Коломієць на брифінгу біля будівлі Офісу генерального прокурора.

Відео дня

Ореховський розповів, що вони подали до Офісу генпрокурора низку документів, в тому числі, висновки психофізіологічної експертизи, проведеної щодо Дугарь з застосуванням поліграфа.

Також йдеться про медичну документацію з 66-го мобільного госпіталю та фотографії з камер відеоспостереження, які підтверджують, що зріст особи, яку слідство вважає Яною Дугарь, є на 10 см менший, ніж зріст підозрюваної.

Говорячи про психофізіологічну експертизу, Ореховський зазначив, що серед питань поліграфолога були такі: "На питання, чи здійснювала вона стеження за Шереметом, вона дала категоричну відповідь — 99,6% - ні. Отриманий результат дозволяє стверджувати, що її свідчення відповідають змісту слідів її пам’яті".

Також, за словами адвоката, на питання експерта, чи обговорювала Дугарь з іншим підозрюваним, Андрієм Антоненком, підготовку та скоєння вбивства Шеремета, негативна відповідь була з вірогідністю 99,9%, що також підтверджує правдивість свідчень Дугарь на допиті.

Як наголосив адвокат Коломієць, серед медичної документації, яку захисники принесли прокурорам, є підтвердження того, що свідки, які засвідчили алібі Дугарь, дійсно перебували в той час на лікуванні у 66-му мобільному госпіталі, де вона служила військовою медсестрою.

Крім того, вони надали інформацію з архіву госпіталю, яка також підтверджує, що Дугарь на час скоєння вбивства Шеремета перебувала на службі в госпіталі.

Виходячи з цього, адвокати заявили, що подали клопотання про долучення до справи зібраних захистом доказів, які підтверджують непричетність Дугарь до інкримінованого їй злочину, та вимагають у прокуратури закрити провадження стосовно Дугарь.

Відповідь на своє клопотання адвокати очікують отримати наприкінці наступного тижня.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь. Також у справі фігурує подружжя добровольців Інни ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків, яке проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Антоненка слідство вважає організатором вбивства. Кузьменко, на думку слідства, закладала вибухівку під автомобіль журналіста. Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

24 січня суд змінив Дугарь запобіжний захід з цілодобового на нічний домашній арешт. Він діє до 8 лютого.