Світова фінансова криза неодмінно позначиться на українській економіці.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр фінансів Віктор ПИНЗЕНИК заявив сьогодні, презентуючи проект державного бюджету на 2009 рік у Національній академії наук України.

«Ті ризики, які зараз переживає світ, неминуче позначаться на нашій українській економіці», - сказав В.ПИНЗЕНИК.

Відео дня

Він наголосив, що у зв`язку з цим необхідне «дуже консервативно» підійти, зокрема до дефіциту бюджету.

«У нас має бути дуже поміркований дефіцит бюджету. Ми не повинні робити серйозних навантажень (на дефіцит – УНІАН), доки світові процеси не нормалізуються», - сказав міністр.

За його словами, світова криза може позначитися на експортних галузях економіки України, зокрема, на металургії.

«Іпотека зазнала серйозних потрясінь у всьому світі, а це позначиться на наших експортних галузях. Насамперед, це металургійна галузь», - наголосив В.ПИНЗЕНИК.

Разом з тим, за словами В.ПИНЗЕНИКА, «є надія, яка базується на інформації міжнародної організації про те, що конгрес США прийме закон про підтримку певних сегментів рику, проте, в дещо зміненій редакції».

Нагадаємо, 15 вересня Кабінет Міністрів України подав до парламенту законопроект «Про Державний бюджет України на 2009 рік». Документом передбачені доходи держбюджету в розмірі 288,98 млрд. грн. (1 дол. - 4,85 грн.), зокрема доходи загального фонду плануються в розмірі 241,148 млрд. грн., доходи спецфонду - 46,949 млрд. грн.

Видатки держбюджету становлять 302,184 млрд. грн., зокрема видатки загального фонду - 250,506 млрд. грн., спецфонду - 51,678 млрд. грн.

Уряд визначив дефіцит держбюджету в обсягу 17,4 млрд. грн., або 1,37% ВВП, зокрема за загальним фондом - 9,5 млрд. грн., або 0,75% ВВП, який передбачається профінансувати за рахунок очікуваних надходжень від приватизації державного майна, - 4 млрд. грн., а також здійснення запозичень - 5,5 млрд. грн.

За словами В.ПИНЗЕНИКА, розгляд у Верховній Раді законопроекту про державний бюджет України на 2009 рік в першому читанні заплановано на 21 жовтня.