Павло Лебедєв

До кінця 2017 року загальна чисельність особового складу Збройних сил України скоротиться з нинішніх 180 тис. військовослужбовців до 122 тисяч.

Про це в інтерв'ю газеті «Сегодня» (№135 від 25 червня) сказав міністр оборони України Павло Лебедєв.

Він нагадав, що 2013 рік - останній, коли на строкову військову службу буде призов, а з 2014 року відбудеться повний перехід на контрактну армію.

Відео дня

«Тобто весняного призову-2014 на строкову службу вже не буде. Але дуже багато молоді хоче служити, плануючи свою подальшу кар'єру в міліції та інших силових структурах. Ми йдемо їм назустріч: надамо можливість добровільної служби як резервістів або учасників програм підготовки солдатів запасу. Зараз опрацьовується проект поправок до закону про військову службу» - зазначив міністр.

На тему: Міноборони: Восени в Україні відбудеться останній призов

Лебедєв також зазначив, що преміювання відмінників бойової підготовки робиться для того, щоб стимулювати їх прагнення бути першими. «Коли військовослужбовець стає першим, то його заохочують не лише морально, а й матеріально. Критерії відбору за бальною системою - це бойова, фізична, гуманітарна підготовка» - сказав він.

Сума заохочення - від 75% до 100% від окладу, додав міністр. Також, за його словами, підвищуються оклади службовців. Так, вже з травня цього року командир бригади Сухопутних військ ЗСУ одержує близько 4900 грн, а з жовтня зарплата зросте до 5700 грн; командир батальйону, відповідно, одержує більш як 4200 грн, а одержуватиме — близько 5000 грн; командир роти одержує більш як 3800 грн, його зарплата зросте до 4500 грн.

Крім того, Лебедєв підкреслив, що в 2017 році бачить українську армію «здатною дати відсіч ворогу і відстояти кордони України». Він зазначив, що армія переходить на нову техніку, і пріоритетом є авіація, зенітні ракетні комплекси, озброєння радіотехнічних військ, ракетні комплекси, корабельний склад, засоби автоматизації управління військами (силами), безпілотні літальні апарати, тренажери.

Також до 2017 року планується купити корвет, два літаки Ан-70, до 10 бронекатерів, модернізувати бойові літаки, вертольоти, зенітні ракетні та радіолокаційні комплекси, розробити сучасний ракетний комплекс корабельного базування.