Спроба відкликати ліцензію на постачання природного газу у ЗАТ «УкрГаз-Енерго» свідчить про наміри перерозподілити фінансові потоки у сфері ПЕК.

Таку думку висловив сьогодні журналістам керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин БОРОДІН.

За його словами, «зараз до керівництва паливно-енергетичним комплексом повертаються представники колишніх великих газових трейдерів, які визначали політику в галузі в другій половині 90-х років. Це «ЄЕСУ», «Інтергаз», «ІТЕРА» та «Індустріальний союз Донбасу». Нездатність самостійно імпортувати газ для поставок усередині країни вони намагатимуться компенсувати «адміністративним» перерозподілом ресурсів, які імпортує «УкрГаз-Енерго». З їх боку це цілком прогнозований крок, який подаватиметься «під соусом» лібералізації внутрішнього ринку газу».

Відео дня

Водночас, експерт висловив сумніви, що Національна комісія регулювання електроенергетики відкличе ліцензію імпортера «хоч би через свою, хоч і формальну, незалежність від Кабміну».

«Швидше за все, йдеться про спробу урізати об`єми прямих поставок споживачам. Причому самі обмеження напевно залежатимуть від «зговірливості» «УкрГаз-Енерго» в перерозподілі обсягів поставок на користь обраних трейдерів. При такому сценарії, незалежно від статусу і форми власності «внутрішніх» посередників, вартість імпортованого палива для споживачів зросте», – вважає експерт.

Як повідомляв УНІАН з посиланням на джерело в Міністерстві палива та енергетики, прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО доручила міністру палива та енергетики Юрію ПРОДАНУ, голові правління НАК «Нафтогаз України» Олегу ДУБИНІ і голові Національної комісії регулювання електроенергетики України Валерію КАЛЬЧЕНКУ розглянути можливість скасування ліцензії ЗАТ «УкрГаз-Енерго» на постачання природного газу за нерегульованим тарифом.

Співрозмовник агентства не надав інших подробиць, зазначивши, що «може йтися як про повне скасування ліцензії, так і про обмеження обсягів постачань».