Що зміниться в Україні з 1 вересня / колаж УНІАН, фото УНІАН, ua.depositphotos.com

У вересні на українців чекає кілька змін. Першого місяця осені розпочнеться навчальний рік у школярів та студентів, а деякі переселенці будуть позбавлені соціальних виплат. Православна церква України перейде на сучасний церковний календар, а у Києві продовжать роботу всіх закладів харчування. Ми докладно розповіли, що зміниться в Україні із вересня.

Відео дня

Новий церковний календар

Щорічно 1 вересня у православ'ї розпочинається церковний рік. У травні 2023 року на архієрейській нараді ПЦУ ухвалила календарну реформу, згідно з якою церква переходить із застарілого юліанського календаря на сучасний новоюліанський. Зміни набудуть чинності 1 вересня, в перший день церковного року. При цьому кожна парафія самостійно вирішуватиме, переходити на новий православний календар зараз, чи відкласти перехід.

Новий церковний календар передбачає, що всі свята будуть наступати на 13 днів раніше, ніж ми звикли. Наприклад, Покрова Пресвятої Богородиці тепер відзначатиметься 1 жовтня, а не 14 жовтня, як раніше.

Раніше на новоюліанський календар вже перейшла УГКЦ. 

Виплати для ВПО

Внутрішні переселенці, як і раніше, будуть отримувати щомісячні виплати по 3000 гривень для дітей і людей з інвалідністю, і по 2000 гривень щомісяця для всіх інших.

При цьому деякі категорії переселенців будуть позбавлені виплат - це люди з високими доходами. Зокрема, виплат будуть позбавлені переселенці, які після 11 липня 2023 року:

  • купили земельну ділянку, будинок або квартиру на суму 100 тис. гривень і більше (крім житла, отриманого за рахунок держави);
  • купили автомобіль, з року випуску якої минуло 5 років і менше (за винятком машин для людей з інвалідністю та купівлі автомобілів волонтерами для ЗСУ);
  • мають депозит в банку на суму 100 тис. гривень і більше;
  • купили дорогоцінні метали або валюту на суму 100 тис. гривень і більше;
  • є власниками житла поза зоною бойових дій, площа якого становить понад 13,65 кв. м на одного члена сім'ї;
  • знаходяться на повному державному забезпеченні у психоневрологічному інтернаті, дитячому будинку або будинку для літніх людей.

Також виплат будуть позбавлені переселенці, які повернулися на колишнє місце проживання, звідки раніше їхали, або відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Виплат також не отримають переселенці, які знаходяться 30 і більше днів поспіль за кордоном без підстав, таких як відрядження, стажування, догляд за хворою дитиною, лікування та оздоровлення. Для продовження отримання виплат потрібно надати документи про причини виїзду з України.

Якщо переселенця позбавлять виплат, то він отримає про це повідомлення від органів соціального захисту. Рішення про скасування виплат можна оскаржити.

Навчальний рік 2023-2024 / фото ua.depositphotos.com

Початок навчального року 2023-2024

1 вересня у школярів та студентів розпочинається навчальний рік, який триватиме до 28 червня 2024 року. Залежно від безпеки регіону і наявності бомбосховища кожен навчальний самостійно вирішує, в якому форматі проводити навчання.

У 2023-2024 році навчальні заклади можуть обрати одну з трьох форм навчання:

  • очна - допускається в закладах, які мають поблизу бомбосховище, куди педагоги та учні будуть спускатися після оголошення повітряної тривоги;
  • змішана - практичні, лабораторні та контрольні роботи проводяться в закладі, а навчальний процес - онлайн;
  • дистанційна - навчання онлайн.

Якщо в шкільному укритті не вистачає місця для всіх дітей, то в закладі можуть ввести позмінне очне навчання.

Якщо батьків примушують до певної форми навчання - вони можуть подати скаргу до управління освіти, на сайті МОН або урядового порталу. Якщо ж в школі взагалі немає дистанційного навчання, то батьки можуть перевести дитину в будь-яку іншу дистанційну школу.

Міносвіти назвало приблизні дати канікул. Осінні канікули в Україні рекомендують провести 23-29 жовтня, зимові - 23 грудня-7 січня, весняні - 25-31 березня, літні канікули - 29 червня-31 серпня.

Також у 2023-2024 навчальному році в деяких українських школах запустять оновлений предмет "Захист України". Як повідомляє Міністерство освіти, в предметі буде "більше практики, актуальних знань, навичок і життєво необхідних умінь. Саме на це спрямоване оновлення практичної складової шкільної дисципліни Захист України".

Тарифи на комунальні послуги

У вересні не планується підвищення комунальних тарифів. 

Тарифи на світло востаннє підвищували влітку до 2,64 грн/кВт-год. Ціну на електрику підняли через дороге відновлення зруйнованої обстрілами інфраструктури. У вересні ціна залишиться такою ж.

Тарифи на газ залишаться незмінними до 30 квітня 2024 року. Зараз ціна для побутових споживачів становить 7,96 грн/куб м.

Тарифи на воду у вересні також підвищувати не будуть. Ціна визначається окремо для кожної області.

Час роботи кафе та ресторанів у Києві

У Києві з 1 вересня ресторани та кафе працюватимуть до 23:00, а не до 22:00, як було раніше. Пов'язано це з тим, що початок комендантської години у березні перенесли на північ, а отже заклади можуть довше працювати, отримувати більше прибутків та сплачувати більше податків.

Продовження роботи закладів харчування безумовно зручне для киян, але працівникам кафе та ресторанів тепер буде важче встигнути дістатися додому за 1 годину.

Вас також можуть зацікавити новини: