фото УНІАН

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження стосовно працівників НАЗК.

Про це повідомлено у відповіді  ДБР на запит адвоката Віталія Власюка.

Провадження стосується можливого перевищення повноважень посадовцями агенції – ч.2 ст 364 Кримінального кодексу України (Зловживання повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки).

Відео дня

Як прокоментував Віталій Власюк, кримінальну справу було відкрито на підставі заяви, поданої ним до ДБР як захисником компанії «Алтаюр». Ця компанія з березня 2017 року надавала в оренду НАЗК обладнання для ведення Єдиного державного реєстру електронних декларацій посадовців. Проте, після завершення дії угоди НАЗК у грудні минулого року відмовилося повертати це обладнання власнику компанії Андрію Мартиненку. Натомість, посадові особи НАЗК передали обладнання компанії в оренду третій стороні – державному підприємству «Українські спеціальні системи». Вартість оренди – понад 2 млн. гривень.

«Ми з’ясували, що 4 березня цього року НАЗК передали обладнання компанії, яким уже не мали права розпоряджатися, на зберігання в ДП «УСС». На нашу думку, службові особи НАЗК, а саме – голова - Новіков та Хохич вчинили злочин, передбачений статтею 364-1 ККУ. Тобто, знаючи достеменно, що НАЗК вже декілька місяців незаконно володіє обладнанням приватної компанії та за оренду якого не сплачує, службові особи НАЗК підписали договір з третьою особою. Не маючи жодних правових підстав, вони передали відповідне майно на розміщення на технічному майданчику за плату. Ціна Договору № 11.287/20 від 04.03.2020 року складає 2 814 753,60 грн.», - коментує адвокат.

Тобто, всупереч інтересам служби, працівники НАЗК умисно використали свої права та можливості, пов'язані з посадою, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи іншої фізичної або юридичної особи, та розпорядилися чужим майном. Саме про це було повідомлено ДБР як про корупційне правопорушення.

«Більше того, на вимогу повернути обладнання посадовці НАЗК на прізвища Норець і Дух погрожували власнику компанії кримінальним переслідуванням. Цей факт підтверджено результатами експертизи на поліграфі», - розповів Віталій Власюк. Наразі майно компанії «Алтаюр» заарештовано, через суд компанія намагається його повернути. Погрози з боку працівників внутрішньої безпеки НАЗК розслідує Нацполіція.

19 травня «Алтаюр» виступила з публічною заявою про погрози і тиск з боку працівників НАЗК. Компанія повідомила про кримінальне переслідування за заявою голови агенції і заперечила будь-які порушення законодавства у своїх діях.

«Алтаюр» спеціалізується на телекомунікаційних рішеннях для бізнесу, співпрацює з фінансовим і державним сектором. Серед проектів компанії – інформаційна інфраструктура для Державної служби з питань ветеранів і учасників АТО. 

Єдиний державний реєстр є-декларацій працює з 2016 року. Компанія «Алтаюр» надавала свої сервери і обладнання для функціонування реєстру з моменту його запуску, а також брала участь у тестовій роботі реєстру під егідою ПРО ООН.