Джон Гербст / Фото: УНІАН

Над плівками із записом розмови нібито між п'ятим українським президентом Петром Порошенком та віцепрезидентом США Джо Байденом "хтось попрацював", а тому "великого скандалу" немає. 

Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" заявив надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003-2006), директор Євразійського центру імені Д.Патрічіу при Атлантичній раді США Джон Гербст. 

"Те, що зараз відбувається в Україні, ви говорите про "великий скандал", я не розумію, чому скандал. Всі знали і розуміли до цих плівок, що Байден сам сказав Порошенкові щодо прокурора та щодо американської міжнародної допомоги. І це не була лише позиція США. Це була позиція МВФ, Франції, Великої Британії, Німеччини і так далі. Євросоюзу", - пояснив Гербст.

Відео дня

За словами експосла, над "плівками Деркача" "хтось попрацював", а тому вони "не дають точного розуміння" ситуації. "Тому скандалу я просто не бачу. Це стара історія і не новина. Хтось працював над цими плівками і ми знаємо, в чию догоду: і однієї величезної держави, і одного величезного бізнесмена". 

Читайте також"Вектори поплутав": нардеп Герасимов заявив, що Зеленському треба воювати не з США, а з Кремлем

Водночас на запитання щодо можливої причетності Росії до "плівкового скандалу" посадовець сказав наступне: "Безумовно. Я пам'ятаю плівки у Кучми". 

"Ми завжди радилися зі своїми українськими колегами. І, наприклад, до виборів 2004 року я неодноразово говорив і з президентом Кучмою, і з тодішнім прем'єр-міністром Януковичем, що ми очікуємо чистих виборів. Якби Янукович виграв чисті вибори, ми вітали б його. Але ми сказали їм, що було б недобре фальсифікувати вибори. Це була наша порада", - розповів Гербст. 

Також він прокоментував твердження Порошенка щодо нібито "перевиконання" власних обіцянок, а саме підвищення тарифів "не до 75%, як вимагав для траншу МВФ, а до 100%": "Я не знаю деталі цього питання і я не виключаю можливість, що хтось знову працював над плівками саме по цій темі. Але ми знаємо, що тарифи, про які йде мова, ці тарифи були на догоду Україні, незалежності України від російського газу і від всієї корупції, пов'язаної з цими цінами". 

Як повідомляв раніше УНІАН, позафракційний народний депутат України Андрій Деркач під час пресконференції 19 травня оприлюднив плівки, на яких нібито записані розмови тоді ще президента України Петра Порошенка, віцепрезидента США Джо Байдена і глави Держдепу Джона Керрі. Оприлюднені записи низької якості, але Деркач стверджує, що голоси на них належать саме американським урядовцям та українському президенту.

У штабі кандидата у президенти США Джо Байдена назвали аудіозаписи нібито його розмов із Порошенком "повністю відредагованими".

Порошенко своєю чергою також заявив, що аудіофайли є сфабрикованими й запідозрив Офіс президента у причетності до російської спецоперації, що має на меті зруйнувати двопартійну підтримку України в США.