Коли буде прайд у 2022 році / depositphotos.com

Представники ЛГБТ спільноти щорічно проводять мітинги в різних містах Європи. Їх основна мета - відстояти права людей нетрадиційної сексуальної орієнтації і захистити свої переконання. УНІАН розповість, хто створив LGBT-прайди і в чому їх особливість.

Хто заснував рух ЛГБТ - історія 

ЛГБТ (LGBT) - це абревіатура, зібрана з перших букв назв сексуальних меншин:

  • л - лесбіянки;
  • г - геї;
  • б - бісексуали;
  • г - трансгендери.

Люди, об'єднані цим рухом, активно борються за право самоідентифікувати себе так, як вони вважають за потрібне, і при цьому залишатися нарівні з усіма іншими людьми. Згідно з різними даними, в Україні налічується від 800 000 до 1,2 млн представників ЛГБТ. 

Відео дня

Гей-парад і ЛГБТ-прайд - це різні речі:

Гей-паради виглядають, як розважальні карнавали, найчастіше їх можна побачити в Берліні або Сан-Паулу. 

Мета заходу - відсвяткувати можливість людини бути вільною у всіх своїх проявах.

ЛГБТ-прайд або Марш рівності - це публічна акція за підтримки міжнародних спільнот, в якій можуть взяти участь різні люди.

Мета заходу - відстояти свої права і свободи, нагадати світу, що сексуальна орієнтація і гендерна ідентичність - особиста справа кожної людини. Говорить про це і назва руху, так як "pride" з англійської перекладається як "гордість". Тобто, людина пишається тим, що вона така, яка є, при цьому не вважаючи себе краще за інших.

Однозначної відповіді на питання про те, що ж першим заснував ЛГБТ-рух, немає. Відомо, що спроби узаконити гомосексуальність робилися юристами, лікарями та активістами ще в минулому столітті.

Коли прайд у Києві 2022 в умовах війни

У 2021-му році у Києві активісти вийшли на Марш рівності і вимагали прийняття закону № 5488 щодо боротьби з дискримінацією та впорядкування відповідальності за злочини, мотивовані гомофобією, трансфобією та іншими формами нетерпимості, активізувати зусилля на шляху до повного офіційного визнання в Україні в найближчій перспективі цивільних партнерств між людьми однієї документальної статі, визнати фактори СОГІ (сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності) можливими підставами вчинення домашнього насильства.

Цього року ЛГБТ-прайд проводити не будуть через військові дії на території країни. Натомість представники руху об'єднаються зі своїми однодумцями у Варшаві і там виступлять ходою 25 червня.

Ми з гордістю приєднуємося до Київ-прайд в їх Марші за перемогу України! Ми закликаємо спільноту, організації LGBTQIA і людей у всьому світі приєднатися до спільного Маршу Warsaw & Kyiv Pride і стати на захист свободи українського народу, миру і любові.

кажуть організатори Варшава-прайд.

Вас також можуть зацікавити новини: