REUTERS

Штам нового патогену коронавірусу SARS-CoV-2, який виділили з проб, взятих у жителів Парижа, не є "нащадком" Уханьського коронавірусу.

Такого висновку дійшли французькі мікробіологи, повідомляється в науковому журналі International Journal of Antimicrobial Agents

Хвороба поширювалася за тижні до того моменту, як епідемія вирвалася за межі Китаю, і у Франції почали реєструвати перші випадки нової інфекції. 

Відео дня

Множинні випадки нових інфекцій стали реєструвати в кінці січня 2020 року. Нове дослідження показало, що насправді коронавірус з'явився в країні на місяць раніше. 

Вчені досліджували 14 зразків, зібраних у важких пацієнтів двох клінік Парижа. Усі вони потрапили в реанімацію і демонстрували симптоми, схожі на симптоми грипу. В одному випадку проведений нині тест на коронавірус дав позитивний результат. Це був 42-річний житель Франції, який не був у Китаї. Його госпіталізували 27 грудня. 

Читайте такожВчені знайшли нові мутації COVID-19

Ймовірно, пізніше будуть виявлені й інші випадки, подібні до цього. 

Так, в середині січня з симптомами важкого респіраторного захворювання і втратою нюху і смаку в лікарню потрапила 57-річна помічниця медика з Марселя. До слова, місто Ухань на той момент навіть ще не було закрите на карантин, а хворобі не дали назву COVID-19. 

Гравці одного з футбольних клубів Мілана повернулися до тренувань після різдвяних канікул (в кінці грудня 2019 року). Їх тренер в одному з недавніх інтерв'ю розповів, що з 25 футболістів на той момент хворіли 23 людини. Зараз вже неможливо встановити, чим саме вони перехворіли. Тести можуть показати, що вони перенесли COVID-19, але не буде відомо, коли саме це сталося. 

У Каліфорнії патологоанатоми фіксували дивні смерті ще до 21 січня, коли перші тести офіційно підтвердили проникнення коронавірусу нового типу в США. 

При цьому автори статті закликають не плутати поодинокі випадки COVID-19 з початком "епідемічних хвиль", попереджають фахівці. Усі дані вказують на те, що повальне поширення інфекції почалося в містах Європи і Північної Америки в середині січня або на початку лютого 2020 року.

Як повідомляв раніше УНІАН, за словами вірусолога Світлани Загородньої, світу потрібен час, щоб знайти ліки і створити вакцину, яка могла б перемогти новий "уханський" коронавірус SARS-CoV-2 (COVID-19) у глобальному масштабі.