Що загрожує за ігнорування повістки? / фото Генштаб ЗСУ

Юристи розповіли про повістку для уточнення військово-облікових даних та відповідальність за неприбуття у визначену документом дату та час. Як повідомляє у Facebook "Безоплатна правова допомога", якщо проігнорувати згадану вище повістку, може настати адмінвідповідальність - штраф.

"Станом на лютий 2023 року це 3400-5100 грн (від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян)", - зазначають правники.

Зазначається, що рішення про накладення штрафу ухвалюють керівники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. "Керівник ТЦК має видати постанову про накладення штрафу", – повідомляють у "Безоплатній правовій допомозі".

Відео дня

При цьому постанову про накладення штрафу можна оскаржити, на це у військовозобов'язаного є 10 днів. А от сплатити штраф можна протягом 15 днів з моменту вручення постанови. 

Юристи звертають увагу, що якщо штраф не сплатити вчасно, то постанову про нього передадуть до державної виконавчої служби, а його сума тоді зросте вдвічі.

Також правники відповіли, чи потрібно приносити в ТЦК квитанцію про оплату штрафу. "Так. Необхідно принести квитанцію про оплату або її копію посадовій особі, яка винесла постанову про штраф. На це дається 3 робочі дні від дня закінчення терміну, передбаченого для оплати штрафу", - кажуть вони.

Мобілізація та повістки в Україні 

7 лютого 2023 року Верховна Рада продовжила на 90 днів дію воєнного стану та мобілізації.

У ЗСУ пояснювали, що військовозобов'язані, які проігнорували повістку, можуть бути оштрафовані або притягнуті до кримінальної відповідальності.

Види повісток в Українідля уточнення облікових даних; для проходження медкомісії; повістка-призов до ЗСУ; мобілізаційне розпорядження.

Вас також можуть зацікавити новини: